Ucraina modifică rachetele americane AIM-9 în rachete lansate de la sol. Soluția are un avantaj major

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
AIM-9X Sidewinder/ Foto: US Navy, Kristopher Wilson, via wikipedia
AIM-9X Sidewinder/ Foto: US Navy, Kristopher Wilson, via wikipedia

Ucrainenii au reușit să transforme rachetele aer-aer AIM-9 Sidewinder furnizate de SUA în rachete sol-aer.

Tehnicienii ucraineni au fost lăudați în dese rânduri de partenerii occidentali pentru soluțiile creative pe care le-au găsit în adaptarea armelor cu tehnologie NATO la echipamentele sovietice din dotarea Armatei ucrainene, cele mai cunoscute exemple fiind utilizarea pe aeronavele sovietice a echipamentelor occidentale precum rachetele de croazieră Storm Shadow sau rachetele anti-radar AGM-88 HARM.

Generalul american Ben Hodges declara despre tehnicienii Armatei ucrainene că sunt ca MacGyver - pot recondiționa și transforma cam orice echipament pe care îl au are la dispoziție.

Revenind la rachetele furnizate de SUA, se pare că Ucraina a transformat rachete aer-aer AIM-9 Sidewinder în rachete sol-aer, relatează Financial Times, citând un oficial ucrainean de rang înalt fără nume.

Publicația americană spune că modificarea reprezintă un succes și o „necesitate critică” pe fondul atacurilor Rusiei asupra orașelor din spate și al modului în care Kievul încearcă să accelereze dezvoltarea propriei industriei militare și introducerea de inovații.

 

AIM-9 Sidewinder, sistem improvizat de apărare aeriană

Lansarea efectuată de sistemul NASAMS în timpul experimentului SUA. Sursă foto: Raytheon

Financial Times scrie că planul inițial al Kievului era altul. Tehnicienii ucraineni au crezut că sidewinders ar putea fi convertite prin „modificări minore” pentru a fi utilizabile de aeronavele sovietice MiG-29/27 sau Su-25, pe care armata ucraineană le folosește pentru că încă nu dispune de mul-doritul F-16.

Totuși, în cele din urmă s-a dovedit a fi mai eficient să le transformi în rachete sol-aer.

„Aceste rachete (AIM-9) nu au funcționat. Le-am reparat. Am găsit o modalitate de a le lansa de la sol. Acesta este un fel de apărare antiaeriană de casă. Avem o soluție convenită atunci când luăm ceva depășit,  facem din el ceva cu utilizare diferită”, a spus interlocutorul publicației.

Potrivit acestuia, aceste rachete modificate „ vor ajuta la supraviețuirea pe timpul iernii”, când Rusia poate începe să atace în mod activ infrastructura energetică a Ucrainei, dar o astfel de soluție „ nu este pe termen lung”.

 

Avantajul probabil al lansării de la sol

AIM-9M Sidewinder /Foto: Naval Air Systems Command

AIM-9 Sidewinder este o rachetă aer-aer americană cu rază scurtă de acțiune ce va putea fi lansată din sisteme NASAMS de la sol. Este în serviciu în SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Australia și alte țări ale lumii. Ucraina primește aceste rachete din Statele Unite și Canada. 

Un avantaj important al modificării este că Forțele Aeriene nu își vor expune inutil aeronavele de luptă, iar un exemplu în acest sens este comparația dintre rachetele lansate de sistemul HIMARS și cele lansate de pe aeronavele de luptă.

Forbes remarca faptul că rușii au doborât zeci de aeronave din cele aproximativ 80 de avioane Su-27 și MiG-29 ale Forțelor Aeriene Ucrainene, dar nu au distrus niciunul dintre cele aproximativ 60 de echipamente HIMARS sau M270 primite de la occidentali.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel