Ucraina a schimbat o parte din planurile operațiilor după presupusa scurgere de informații secrete de la Pentagon

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Ucraina a schimbat unele planuri ale operațiilor militare pe care le avea în vedere, din cauza recentelor informații privind publicarea unor documente militare clasificate americane pe rețelele sociale, după cum a declarat o sursă apropiată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

 

Jurnaliștii CNN au studiat 53 de documente, care se consideră că au fost elaborate între mijlocul lunii februarie și începutul lunii martie. Unul dintre ele indica faptul că Statele Unite îl spionează inclusiv pe președintele ucrainean Zelenski. Potrivit unei surse apropiate președintelui ucrainean, acest lucru nu este surprinzător, dar oficialii ucraineni ar fi dezamăgiți dacă informația ar fi reală.

Într-unul dintre rapoartele americane, care a fost parțial reconstituit prin compilarea datelor fragmentare obținute din cercetarea extinsă în mediul electronic, se precizează că, la sfârșitul lunii februarie, Zelenski „a propus lovirea pozițiilor de trupelor ruse desfășurate în Regiunea Rostov din Rusia”, cu ajutorul dronelor, deoarece Ucraina nu deține sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune.

Aceste informații, potrivit CNN, ar putea explica declarațiile publice ale Statelor Unite despre refuzul de a transfera sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina de teama că Kievul le va folosi pentru executarea de lovituri pe teritoriul Federației Ruse.

În ceea ce privește scurgerea de informații, Departamentul american al Apărării a anunțat continuarea verificărilor privind autenticitatea documentelor „scurse”. Secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a remarcat că au fost depuse eforturi și pentru a evalua impactul acestor documente asupra securității naționale a Statelor Unite și a aliaților săi.

O sursă Reuters, din rândul oficialilor americani, a declarat pentru agenție că anchetatorii iau în considerare patru teorii principale pentru presupusa scurgere, de la nemulțumirea angajaților până la sabotaj deliberat pentru a submina securitatea națională a SUA.

Presa occidentală a început să relateze la începutul lunii aprilie despre presupusa scurgere de informații secrete ale Pentagonului care au apărut pe rețelele sociale. Documentele publicate conțin dovezi că Statele Unite spionează nu numai potențialii adversari, ci și aliați, precum și planuri ale Statelor Unite și ale NATO de a construi forțele armate ale Ucrainei înaintea viitoarei contraofensive. 

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, comentând presupusa scurgere de informații, a declarat că „Rusia nu are nicio îndoială că Statele Unite sau NATO sunt implicate direct sau indirect în conflictul” din Ucraina.

Pe de altă parte, Mihail Podoliak, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, a dat de înțeles că documentele apărute pe rețelele sociale privind ofensiva ucraineanăsunt un fals pus la cale de serviciile de informații ruse.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel