Ucraina a primit o nouă baterie de sisteme antiaeriene S-300. Transferul misterios e realizat de o țară din Occident, puțin probabil tot Slovacia

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sistem S-300 al Armatei Ucrainei. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev
Sistem S-300 al Armatei Ucrainei. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev

Comandamentul Forțelor Aeriene din Ucraina a anunțat sosirea în țară a unor sisteme suplimentare de apărare antiaeriană S-300. Este vorba de o baterie de rachete antiaeriene S-300 într-o versiune relativ nouă, livrată de una dintre țările occidentale.

„Forțele de rachete antiaeriene ale Comandamentului Aerian Sud au primit sistemul de rachete antiaeriene S-300 de la țările partenere, ceea ce întărește semnificativ apărarea aeriană în regiunea de sud. Sistemul de apărare antiaeriană S-300 își îndeplinește eficient sarcina împotriva unui număr mare de aeronave și poate doborî avioane, rachete de croazieră și rachete balistice la o distanță de până la 150 km, indiferent la ce înălțime cuprinsă între 10 metri și 27 km zboară ținta. Acest complex desfășoară deja misiuni de luptă”, se menționează în mesajul postat pe 29 aprilie pe pagina oficială de Facebook a comandamentului.

În contextul introducerii în luptă a noii baterii de rachete antiaeriene, Comandamentul Forțelor Aeriene din Ucraina susține că, pe parcursul zilei de 28 aprilie, apărarea antiaeriană ucraineană a reușit să distrugă 15 ținte aeriene, între care un avion Su-34, cinci rachete de croazieră și nouă UAV-uri.

 

E puțin probabil ca transferul de S-300 către Ucraina să vină din Slovacia

 

Comentariul autorului: De remarcat că, în afară de Slovacia, până în prezent niciuna dintre țările implicate în sprijinirea cu armament a Ucrainei nu a confirmat furnizarea de sisteme S-300. Transferul în discuție este puțin probabil să fie cel din Slovacia, întrucât acesta a avut loc cu mai mult timp în urmă, suficient de mult pentru ca Rusia să susțină că a distrus deja sistemele primite de ucraineni.

În același timp, dacă  informația de mai sus  este adevărată (ceea ce sa va clarifica probabil în zilele următoare) este de așteptat să aibă loc o influențare vizibilă a evoluției luptei în estul Ucrainei.

Raza de acțiune a sistemelor S-300 ar permite forțelor ucrainene să își reorganizeze o apărare antiaeriană relativ funcțională în Donbas, cu condiția ca dispunerea elementelor antiaeriene să fie la o distanță optimă față de aliniamentele fronturilor din sud și est.

În principiu, o baterie de rachete antiaeriene S-300 este formată dintr-o stație de dirijare a rachetelor și nouă instalații de lansare (două instalații de lansare 9A82M, patru 9A83M, una 9A84M și două 9A85M).

Alocarea misiunilor acestora va trebui pe de o parte să răspundă cerințelor de întărire a frontului din est pentru împiedicarea joncțiunii trupelor ruse în Donbas, iar pe de alta să împiedice sau să limiteze acțiunea forțelor aeriene ruse în adâncimea teritoriului ucrainean, unde Kremlinul încearcă distrugerea rețelei feroviare și rutiere pentru a preveni aprovizionarea logistică, respectiv întărirea cu tehnică și cu forțe de rezervă dinspre vest spre estul Ucrainei.

Întărirea în acest moment a apărării antiaeriene ucrainene în est, fie și la un nivel minim, reprezintă o problemă în plus pentru planurile ruse de ocupare a Donbasului, cu atât mai mult cu cât se estimează că datorită rezistenței ucrainene acestea sunt în întârziere cu cel puțin cateva zile față de scenariul cel mai defavorabil acceptat de Kremlin.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel