Ucraina a decis expulzarea consulului ungar din Transcarpatia

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Ministrul afacerilor externe al Ungariei, Peter Szijjártó
Ministrul afacerilor externe al Ungariei, Peter Szijjártó

Ucraina a decis expulzarea consulului ungar din Transcarpatica, după ce televiziunile de la Kiev au difuzat un video în care acesta eliberează în masă ”pașapoarte” cu cetăţenie maghiară unor localnici.

În videoclip, locuitorii din Berehove depun jurământul Ungariei şi primesc documente de cetăţenie. După aceea, diplomații maghiari beau câte o cupă de șampanie și le cer proaspeţilor cetăţeni maghiari să ascundă de autoritățile ucrainene faptul că au obținut o a doua cetățenie.

După depunerea jurământului, noii cetățeni ai Ungariei obțin un pachet de documente, care include documentul de naturalizare (honosítási okirat) și carte de înregistrare a cetățeanului Ungariei (lakcímkártya). În această carte se spune că persoana în cauză este cetățean maghiar cu domiciliul în străinătate, potrivit Pagina de Rusia.

Pe baza acestor documente, persoana în cauză poate solicita fie un document de identitate maghiar intern, care are forma unei cărți de identitate, fie un pașaport maghiar (Útlevél).

Budapesta a reacţionat dur la anunţul expulzării consulului său şi consideră decizia Kievului drept un act inamical. Ministrul afacerilor externe al Ungariei, Peter Szijjártó a declarat cu această ocazie că: ”un astfel de gest ar pune relațiile dintre cele două țări într-o dimensiune diferită și nu va rămâne fără răspuns. Totuşi, el remarca că Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului nu a primit încă informații oficiale cu privire la această chestiune“.

Ministrul adaugă că video la care se face referire a fost înregistrat cu o cameră ascunsă în Consulatul Ungariei din Berehove și a fost folosit în campania electorală din Ucraina în încercarea de a câștiga voturi prin ațâțarea de sentimente anti-maghiare. Potrivit ministrului, înregistrarea a fost cel mai probabil făcută și publicată pe internet la comanda cuiva.

El a adăugat că jurământul de cetățenie înregistrat pe video respecta toate regulile și că, prin urmare, faptul că ministrul ucrainean de externe are obiecții împotriva acestuia nu poate fi explicat decât prin considerente politice interne.

„Cetățenia dublă este o practică obișnuită în UE și, în consecință, obiecțiile ucrainene indică faptul că Kievul nu ia în serios integrarea europeană și aderarea la NATO”, a spus ministrul.

„Guvernul nu va permite administrației ucrainene să agraveze și mai mult situația maghiarilor din Transcarpatia și condamnă încercările de a-i intimida“ – a adăugat Szijjártó .

Totodată, şeful diplomaţiei maghiare a amenințat că Budapesta „va încetini în continuare” mișcarea Ucrainei spre UE din cauza scandalului privind ”pașapoartele”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel