Blinken: Ucraina a dat asigurări că nu va folosi sisteme de rachete HIMARS pentru a viza ţinte aflate în Rusia

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Ucraina a dat asigurări Statelor Unite pentru a garanta că nu va folosi noile sisteme de rachete promise de Washington pentru a viza ţinte în Rusia, a declarat miercuri secretarul de stat al SUA Antony Blinken, relatează AFP.

''Rusia atacă Ucraina, nu invers. Pentru a fi clar, cel mai bun mod de a evita o escaladare este ca Rusia să pună capăt agresiunii şi războiului pe care le-a declanşat'', a declarat el presei, răspunzând acuzaţiilor din partea Moscovei care critică furnizarea acestor noi arme americane.

''În ceea ce priveşte sistemele de armament pe care le furnizăm, ucrainenii ne-au dat asigurări că nu vor folosi aceste sisteme împotriva unor ţinte de pe teritoriul Rusiei'', a adăugat el, alături de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Statele Unite "vor furniza ucrainenilor sisteme de rachete şi muniţii mai avansate, care le vor permite să lovească cu mai multă precizie ţinte cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina", a scris preşedintele Joe Biden într-un articol pentru New York Times, publicat marţi.

Citeşte şi: Ucraina primeşte sisteme HIMARS, dar nu versiunea echipată cu rachete cu raza lungă de acţiune

Un înalt oficial de la Casa Albă a clarificat într-o discuţie cu presa că este vorba despre sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), adică lansatoare de rachete multiple, montate pe blindate uşoare.

El a indicat că echipamentele trimise armatei ucrainene ar avea o rază de acţiune de aproximativ 80 de kilometri. Aşadar, nu sunt sisteme cu rază foarte lungă de acţiune, de câteva sute de kilometri. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel