Ucraina: Autorităţile instalate de Rusia anunţă 'evacuarea' de pe malul stâng al Niprului

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Autorităţile instalate de Rusia în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, au anunţat vineri că vor începe să evacueze persoanele cu mobilitate redusă din oraşul ocupat Kahovka, parte a unei relocări mai ample a civililor de pe malul stâng al Niprului, relatează Reuters. 

Armata rusă s-a retras luna trecută de pe malul drept al fluviului Nipru, inclusiv din oraşul Herson, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume, într-una dintre cele mai mari retrageri ale sale din acest război. Această retragere semnifică faptul că marele fluviu Nipru formează acum linia întâi a frontului în sudul ţării, ambele părţi trăgând una asupra celeilalte cu arme grele de pe cele două maluri.

Administraţia instalată de Rusia la Kahovka a declarat că persoanele imobilizate la pat sau cu handicap vor fi duse la Henicesk, spre sud-est. 'Aveţi grijă de voi şi de cei apropiaţi!', a lansat aceasta într-o postare pe Telegram, încurajând oamenii să se înregistreze pentru evacuare, potrivit Agerpres.

Autorităţile proruse au înfiinţat o linie telefonică de urgenţă pentru a-i ajuta pe cei care pleacă. O femeie care a răspuns la telefonul liniei de urgenţă a declarat pentru Reuters că evacuarea are loc pe scară largă într-un şir de aşezări de pe malul stâng al fluviului, inclusiv Oleşki şi Nova Kahovka, amplasamentul unui uriaş baraj hidroelectric.

'Din 20 octombrie a fost introdusă legea marţială. Toţi civilii sunt evacuaţi', a spus ea, referindu-se la un anunţ privind instituirea legii marţiale făcut de preşedintele rus Vladimir Putin, care se aplică regiunii Herson, precum şi altor trei regiuni ucrainene anexate recent de Rusia - Zaporojie, Doneţk şi Lugansk - într-un demers al Moscovei condamnat ca fiind ilegal de majoritatea ţărilor. Ea a refuzat să comenteze condiţiile din oraşele afectate, motivul evacuării sau numărul de persoane afectate.

Înainte de a se retrage din Herson, Rusia a evacuat zeci de mii de rezidenţi într-o operaţiune calificată de Kiev drept deportare forţată. Autorităţile din Herson încurajează oamenii să părăsească anumite zone de pe malul stâng şi promit că cei care vor pleca vor fi bine protejaţi în altă parte, notează Reuters. 

 

Forțele Armate Ucrainene pot continua ofensiva în regiunea Herson

 

Retragerea armatei ruse în regiunea Kherson pe malul stâng al Niprului și crearea unei linii defensive de-a lungul Niprului face ca continuarea ofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei în această direcție să fie puțin probabilă, dar nu imposibilă, a declarat generalul ucrainean Serhi Savchenko, în articolul "Herson este al nostru. Ce urmează?" .

"Atât pe Insula Şerpilor, cât și în apropiere de Herson, am demonstrat că putem împinge inamicul în afara teritoriul ocupat. De asemenea, putem îndepărta inamicul de pe Nipru și a crea condiții pentru debarcarea (traversarea) trupelor noastre pe malul stâng", a declarat generalul. 

El subliniază că pentru o ofensivă de amploare este necesar să se desfăşoare un grup semnificativ de trupe și să se organizeze sprijinul neîntrerupt al acestora.

"Fără poduri (n.r. care să faciliteze traversarea Niprului) este o sarcină extrem de dificilă. Această problemă poate fi simplificată prin prezența zonelor de câmpie inundabile aflate pe cursul inferior al râului Nipru, care rup albia fluviului curentul în mai multe braţe mai înguste, dar acest lucru nu va face mult mai ușoară desfășurarea unei ofensive în această direcție", a explicat generalul.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel