Uciderea militarilor emiratezi reprezintă un indiciu al amenințării în creștere la adresa intereselor Emiratelor Arabe Unite în Somalia

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ai EAU (Emiratele Arabe Unite). Photo source: MoD UAE
Militari ai EAU (Emiratele Arabe Unite). Photo source: MoD UAE

Evaluarea Stratfor arată că atacul asupra militarilor emiratezi prezenți în Somalia ar putea duce la o recalibrare a sprijinului EAU pentru statul situat în Cornul Africii.

Centrul american Stratfor pentru Securitate și Studii Strategice consideră că uciderea a trei militari emiratezi la Mogadiscio este un indiciu al amenințării tot mai mari la adresa intereselor Emiratelor Arabe Unite în Somalia.

Analiza Stratfor consideră că grupul care a executat atacul asupra militarilor caută să profite de sentimentul anti-EAU și, având în vedere că atacatorul a fost un fost membru al Al-Shabaab, incidentul va duce probabil la o revizuire a procesului de verificare a armatei somaleze, deoarece nerespectarea acestui lucru ar putea duce la reducerea cooperării lor militare cu țările partenere cu Somalia.

Se estimează că EAU vor încerca în lunile următoare să-și reducă sprijinul pentru Somalia, iar în viitorul apropiat vor avea loc atacuri similare de către infiltrații din Al-Shabaab, inclusiv asupra facilităților de antrenament pentru soldații somalezi din țări vecine, cum ar fi Uganda.

Un militar somalez a deschis duminică focul asupra personalului militar de la baza militară General Gordon din Mogadiscio, ucigând cel puțin 9 militari, printre care 4 soldați emiratezi și un ofițer din Bahrein. Al-Shabaab și-a revendicat responsabilitatea pentru atac, precizând că acesta a avut ca rezultat uciderea în total a 17 persoane.

Emiratele Arabe Unite au jucat un rol major în antrenarea armatei somaleze de la redeschiderea bazei General Gordon în 2022, după o pauză de 4 ani în care tabăra a fost închisă din cauza tensiunilor dintre cele două țări, pe fondul sentimentului anti-EAU în creștere în țară datorită participării Abu Dhabi-ului la Acordurile Avraam (Acordurile de normalizare cu Israelul).

În evaluarea Stratfor se subliniază că apropierea Emiratelor Arabe Unite de administrația regiunii separatiste Somaliland și Etiopia și încheierea între cele două din urmă a unui acord care garantează accesul Addis Abeba la Marea Roșie prin portul Berbera au stat în spatele creșterii sentimentului anti-Abu Dhabi la Mogadiscio.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel