U.S. Air Force desfășoară, din nou, pe flancul estic al NATO, aeronavele de generația a cincea F-22 Raptor

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Avioanele F-22 Raptor sunt dislocate la Baza Aeriană poloneză Powidz, situată la aproximativ 250 km SV de enclava rusă Kaliningrad, și au început operațiile de descurajare pe 6 aprilie, potrivit unui comunicat de presă al Forțelor Aeriene americane din Europa și Africa (USAFE).

 

Cele mai puternice aeronave tactice din lume au fost trimise prima dată în Europa (tot în Polonia, dar la Baza Aeriană Łask) pentru misiuni de descurajare în iulie 2022. Patru luni mai târziu, în noiembrie, au fost înlocuite cu avioane F-15 de la Baza Aeriană Regală (RAF) Lakenheath, iar acum F-22 Raptor au revenit ca parte a unei rotații programate în sprijinul prezenței de luptă înainte a SUA de-a lungul flancului estic al NATO.

Baza aeriană poloneză oferă forțelor americane infrastructura și oportunitatea de a opera mai aproape de aliați și parteneri care sprijină o serie de misiuni de-a lungul flancului estic și în regiunile Mării Baltice și Mării Negre, precizează USAFE.

F-22 Raptor, o combinație de stealth, supercroazieră (executarea misiunilor la viteză mai mare de un Mach), manevrabilitate și avionică integrată, cuplate cu un sistem de sprijin îmbunătățit, reprezintă un salt exponențial în capabilitățile de luptă. Raptor efectuează atât misiuni aer-aer, cât și aer-sol, permițând realizarea deplină a conceptelor operaționale vitale pentru Forțele Aeriene din secolul 21.

Comentariul autorului: NATO prelungește prezența pe flancul estic a aeronavelor tactice prin care se asigură superioritatea aeriană.

SUA mențin în continuare pe flancul estic al NATO avioane tactice destinate misiunilor de superioritate aeriană, deși este mare nevoie de ele și în alte zone ale globului, unde tensiunile politico-militare sunt la un nivel ridicat. Acest fapt indică în continuare un nivel mare de amenințare din partea Rusiei la adresa NATO.

Prima desfășurare a avioanelor americane de superioritate aeriană pe flancul estic a fost în februarie 2022, când SUA au adus F-15 la baza Lask în Polonia, după ce Rusia a cerut retragerea forțelor americane din Europa de Est, iar invadarea Ucrainei era iminentă.

Un total de opt avioane moderne F-35, împreună cu un detașament de aproximativ 150 militari, sunt desfășurate în prezent la a Baza Aeriană Tactică de la Malbork, Polonia. Avioanele efectuează în prezent misiunii NATO de poliție aeriană. Sursa foto: NATO.

Prin desfășurarea F-22 pe aerodromul din Powidz, aeronavele americane vin cu aproximativ 100 de km mai aproape de enclava Kaliningrad, detașamentele din rotațiile anterioare fiind dislocate la Baza Aeriană Lask. Prezența la Powidz coincide cu inaugurarea, tot acolo, a celei mai mari baze de depozitare de tehnică de luptă americană din ultimii 30 de ani, din care se va echipa pentru luptă, la nevoie, o întreagă brigadă mecanizată cu absolut tot ce îi trebuie (tancuri, mașini de luptă pentru infanterie, transportoare blindate, artilerie etc.)

În zona de la Marea Neagră a flancului estic al NATO, atât Italia cât și Spania au prelungit prezența în România a avioanelor Eurofighter Typhoon, respectiv F-18, la bazele Mihail Kogălniceanu și Borcea. Ambele tipuri de aeronave se remarcă prin caracteristici tehnico-tactice avansate în lupta aeriană, apropiate de F-15.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel