Tusk: ”Literalmente orice scenariu e posibil”. Oficialii polonezi nu se feresc de cuvinte și admit că Europa se află într-o perioadă de pre-război

Foto: Militar polonez și transportoare blindate Rosomak - Sursa: X/Comandamentul general (Dowództwo Generalne))
Foto: Militar polonez și transportoare blindate Rosomak - Sursa: X/Comandamentul general (Dowództwo Generalne))

Spre deosebire de oficialii de la București, care ne liniștesc că România e mai protejată decât oricând, Polonia pune degetul pe rană: „Trebuie să ne obișnuim cu faptul că a început o nouă eră: perioada antebelică”.

Potrivit premierului polonez Donald Tusk, invazia rusă a Ucrainei în urmă cu doi ani a declanșat o nouă etapă pre-război pe care Europa  aînceput să o traverseze.

Într-un interviu pentru ziarul german Die Welt, preluat și de Spiegel, Tusk a subliniat că războiul nu mai este un concept al trecutului. „Știu că sună devastator, mai ales pentru generația tânără, dar trebuie să ne obișnuim cu faptul că a început o nouă eră: perioada antebelică. Nu exagerez. Devine din ce în ce mai clar pe zi ce trece”, a subliniat el.

În acest context, premierul polonez și-a amintit de o fotografie care atârna pe peretele casei familiei sale în timpul copilăriei. ”Arăta o plajă din Sopot plină de oameni zâmbitori. A fost luată la 31 august 1939 și în câteva ore a izbucnit al Doilea Război Mondial la cinci kilometri depărtare”, a spus Tusk, referindu-se la 1 septembrie 1939, când a început început invazia germană a Poloniei.

„Nu vreau să sperii pe nimeni, dar războiul nu mai este de domeniul trecutului. Este un concept real și a început acum mai bine de doi ani. Cel mai îngrijorător lucru în acest moment este că literalmente orice scenariu este posibil. Noi (în Europa) nu am mai avut o astfel de situație din 1945”, a adăugat Tusk, referindu-se la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

 

Europa se schimbă, dar trebuie să facă mai mult

 

Cu satisfacție, Tusk a remarcat că asistăm acum la o „adevărată revoluție” în mentalitatea europenilor. „Când eram prim-ministru (2007-2014), nimeni, cu excepția reprezentanților statelor baltice, nu a acordat atenție avertismentelor mele că Rusia ar putea reprezenta o amenințare”, a spus el.

Potrivit lui Tusk, mulți au respins-o și, de curând, în 2009, se vorbea chiar despre o comunitate de securitate care se întindea de la Lisabona până la Vladivostok. „Când am spus că Rusia este o problemă pentru Europa, mulți au ridicat din umeri și s-au gândit: „Oh, desigur, este un polonez, un rusofob”, a continuat Tusk.

Cel mai important lucru, spune el, este că nimeni nu se mai pune la îndoială necesitatea de a fi pregătit pentru apărare.

„Uitați-vă la Germania, ce mare transformare a avut loc acolo. CDU (principalul partid de opoziție) și SPD (social-democrația cancelarului Olaf Scholz) concurează pentru a fi mai pro-ucraineni. Și uitați-vă la disputa dintre președintele francez Emmanuel Macron și populiști”, a adăugat Tusk într-o aluzie evidentă la Frontul Național de extremă-dreapta, al cărei reprezentant cel mai cunoscut este Marine Le Pen.

Odată cu alegerile prezidențiale din toamna din SUA, Tusk a spus că Europa va trebui să facă mai mult în apărare, indiferent dacă câștigă actualul Joe Biden sau predecesorul său Donald Trump.

„Nu pentru a obține autonomie militară față de SUA sau pentru a crea structuri paralele față de NATO, ci pentru a ne folosi mai bine potențialul, capacitățile și puterea noastră. Când vom fi mai autosuficienți (rezilienți) în apărare, vom fi un partener mai atractiv pentru Statele Unite”, a declarat Tusk, care a fost și președinte al Consiliului European din 2014 până în 2019.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel