Turneul sud-est european al lui Zelenski: Cehia va trimite elicoptere și simulatoare de F-16. O parte din instrucția piloților se face direct în Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Pilot F-16 Fighting Falcon. Foto: Raytheon
Pilot F-16 Fighting Falcon. Foto: Raytheon

Președintele ucrainean se află, în această săptămână, într-un turneu în regiunea sud-est europeană, în încercarea de a obține un sprijin mai ferm în efortul de apărare a Ucrainei împotriva invaziei ruse.

Zelenski a avut în program vizite în Bulgaria, Cehia, Slovacia și urmează să meargă la Istanbul, pentru a-l convinge pe președintele Erdogan de importanța prelungirii acordului cerealelor, înțelegere care este vitală pentru statele din Africa, și care urmează să expire săptămâna viitoare.

Joi, Zelenski a vizitat Bulgaria în mare parte pentru a se întâlni cu administrația pro-NATO și pro-UE a prim-ministrului Nikolai Denkov, care a sprijinit exporturile de arme către Ucraina și explorează, de asemenea, modalități de a vinde echipamente nucleare civile.

De asemenea, a avut loc și o întâlnire cu Președintele bulgar, Rumen Radev, o întrevedere cum mai rar se poate vedea public. Zelenski l-a criticat pe Radev pentru tonul foarte moale al oficialului bulgar cu privire la invazia rusă, relatează Politico.

Liderul ucrainean a respins ferm sugestia lui Radev privind o soluție diplomatică, subliniind că Kremlinul a lansat un război de distrugere împotriva ucrainenilor, nu împotriva altor țări.

”De asemenea, vreau să vă spun că oricât de multă muniție are armata dumneavoastră, nu va fi suficientă pentru a lupta cu Federația Rusă. Nu ai o armată rea, oamenii tăi sunt buni, dar nu ar fi suficient să lupți împotriva a 160 de milioane de oameni. De aceea este bine să dăm (arme) ca să ne apărăm și ca războiul să nu vină la ușa ta. Ucraina și NATO ar trebui să aibă valori comune. Nu poate fi altfel. Nu puteți susține Rusia și echilibrul pentru că Rusia vrea să distrugă NATO, vrea să distrugă Europa și Uniunea Europeană; astea sunt scopurile lor. Mă înțelegi?, spuse Zelenski.

 

Vizita în Cehia și Slocvacia

Pregătire piloți în Marea Britanie

Zelenski și-a început ieri vizita în Cehia . S-a întâlnit cu președintele țării, Petro Pavel. Ulterior, în urma discuției cu premieul ceh Petr Fiala, s-a decis ca Cehia să preda în curând elicoptere, muniție Ucrainei. De asemenea, Praga va participa la pregătirea piloților ucraineni pe avioanele de luptă F-16.

„Republica Cehă oferă Ucrainei elicoptere și 100.000 de unități de muniție”, a spus Fiala, la o conferință de presă comună cu președintele Ucrainei.

Prim-ministrul Republicii Cehe a mai adăugat că țara sa va participa la pregătirea piloților, inclusiv pe avioanele de luptă F-16. Și va transfera și simulatoare, astfel încât piloții să se poată antrena direct în Ucraina.

Ulterior, Zelenski a mers în Slovacia. Călătoria lui la Bratislava a fost ținută secretă până în ultima clipă. „E rândul Slovaciei. Întâlniri importante la Bratislava cu președintele Zuzana Caputová, prim-ministrul Ludovit Odor și președintele Consiliului Național Boris Kollar. Împreună cu vecinul nostru de încredere, vom vorbi despre sprijinul concret în apărare și integrarea euro-atlantică a Ucrainei, NATO, summit-ul, Formula păcii, cooperarea bilaterală și securitatea energetică”, a scris Zelenski pe Twitter.

Slovacia sprijină Ucraina încă de la începutul agresiunii ruse. Anul trecut, Slovacia a livrat Ucrainei sistemul de rachete S-300, iar anul acesta 13 avioane MiG-29. De asemenea, țara a furnizat Ucrainei 30 de vehicule de luptă de infanterie și mai multe obuziere autopropulsate Zuzana 2 de fabricație slovacă.

De la Bratislava, preşedintele ucrainean se va deplasa la Istanbul, unde urmează să se întâlnească cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan în cursul serii.

Kremlinul a anunţat vineri că va urmări "de foarte aproape" discuţiile dintre preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aşteptat să ajungă spre seară în Turcia, şi omologul său Recep Tayyip Erdogan.

"Vom urmări de foarte aproape rezultatele negocierilor şi ne vom menţine parteneriatul constructiv cu Ankara", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel