Turcia va consolida relația cu guvernul de la Tripoli

Eduard Pascu / 05 oct 2020 / 08:22

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat duminică că Turcia îşi propune să consolideze relaţiile cu Guvernul libian de Uniune Naţională (GNA) recunoscut la nivel internaţional, după o întâlnire cu premierul ţării, care intenţionează să demisioneze luna aceasta, informează Reuters.

Premierul Fayez al-Sarraj a semnat anul trecut un acord de cooperare militară decisiv cu Turcia care a înclinat balanţă în favoarea GNA în conflictul cu forţele mareşalului Khalifa Haftar din Armata Naţională Libiană (ANL). După o întâlnire bilaterală desfăşurată la Istanbul, preşedinţia a anunţat duminică că Turcia va continua să manifeste "solidaritate deplină" cu GNA, urmăreşte consolidarea legăturilor bilaterale şi este gata să ofere orice tip de sprijin.

Luna trecută, preşedintele Erdogan a declarat că Turcia este nemulţumită de decizia aliatului Sarraj de a demisiona. Guvernul Serraj a declarat o încetare a focului pe 21 august, transmite Agerpres.

Pe lângă acordul militar, cele două părţi au mai semnat anul trecut şi un acord de demarcare maritimă care a încurajat Turcia să intensifice activităţile de explorare a hidrocarburilor în regiunea de est a Mediteranei, ceea ce a generat fricţiuni cu Grecia şi Cipru în privinţa drepturilor în apele teritoriale. 

Citește și: Ambiţiile geopolitice ale Turciei, obligă Grecia să intre într-o cursă a înarmării

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy