Turcia și Azerbaidjanul desfășoară exercițiul militar “Iarna 2021” la granița cu Armenia

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Turcia și Azerbaidjanul execută în perioada 01-12.02.2021 exercițiul militar “Iarna 2021”, într-un raion terestru situat la aproximativ 80 de kilometri de granița Turciei cu Armenia.

Site-ul rus "Voynoy Obuzrene" a relatat că exercițiul militar turco-azer cu numele de cod "Iarna 2021" se desfășoară, în perioada 01-12 februarie, în apropierea orașului turc Kars (fostă capitală a Armeniei, care făcea parte din Imperiul Rus înainte de 1921). Tancuri, unități de artilerie, grupe de lunetiști, forțe speciale și aeriene participă la trageri cu muniție reală la doar 80 de kilometri de granița armeană. În plus, vor fi utilizate noi sisteme de arme, inclusiv cele aflate în faza de testare.

Potrivit site-ului, cu câteva zile înainte de începerea exercițiului, Ministerul Apărării din Turcia a trimis militarilor azeri următorul mesaj: "Cu mândrie vă spunem: Bine ați venit frații noștri care ați obținut o mare victorie asupra armatei Armeniei în Karabah. Vom continua să lucrăm împreună, ca o singură inimă, ca un sigur pumn, conform principiului o națiune, două state".

În presa din Azerbaidjan se consideră că armata azeră este “cea mai puternică din sudul Caucazului” și că forța militară a jucat și va juca un rol major în eliberarea pământurilor azere, fapt pentru care întărirea armatei reprezintă una dintre prioritățile naționale.

În același timp, Alda Angoyan, analist pe probleme strategice, a scris pentru săptămânalul francez "Corrier International" că, de la victoria Azerbaidjanului în Nagorno Karabakh, armata azeră a înregistrat reforme radicale, în special prin “turcizarea” cadrelor sale.

Site-ul pro-rus "Rusia-Armenia Info" este mult mai categoric în această privință și susține că, de la sfârșitul războiului din 2020, "armata azeră a suferit reforme radicale. Toți cei care au studiat la academiile militare din Rusia, sunt de origine rusă sau sunt suspectați că au legături cu Moscova sunt concediați sau împinși la pensionare anticipată". De asemenea, site-ul rus afirmă că ofițerii azeri sunt înlocuiți de omologii lor turci sau de către ofițeri azeri care au studiat în Turcia, "întrucât majoritatea acestora sunt agenți secreți ai operațiilor speciale turcești".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel