Turcia sfidează Uniunea Europeană. Nave turcești forează după petrol în apele teritoriale cipriote

S.I. Catalin / 16 noi 2019 / 11:23

Nava turcă de foraj petrolier Fatih şi-a început operaţiunile în largul coastei de nord-est a Ciprului, a anunţat vineri vicepreşedintele turc Fuat Oktay, în pofida avertismentelor adresate Ankarei de Uniunea Europeană, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Consiliul Afaceri Externe al UE a adoptat luni un cadru juridic ce prevede măsuri restrictive împotriva Turciei în legătură cu activităţile sale de foraj în Mediterana Orientală.

Turcia, stat candidat oficial la aderarea la UE, a criticat decizia şi a anunţat că nu va opri activităţile de foraj deoarece operează pe propria platformă continentală sau în zone în care au drepturi ciprioţii turci.

O altă navă turcă de foraj, Yavuz, se află în largul coastei de vest a Ciprului.

Descoperirea de rezerve de gaze şi petrol în estul Mediteranei a declanşat o dispută între Republica Cipru, membră a Uniunii Europene, şi Turcia, care ocupă partea de nord a insulei.

La jumătatea lunii octombrie, europenii au convenit să sancţioneze activităţile ilegale de foraj. Luni, ei au adoptat cadrul „ce va permite sancţionarea persoanelor sau entităţilor responsabile de activităţi de foraj neautorizate de hidrocarburi în Mediterana Orientală, sau care sunt implicate în aceste activităţi", potrivit Consiliului UE.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy