Turcia, România și Polonia și-au exprimat îngrijorarea privind efectul destabilizator al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României și omologii săi din Turci și Polonia, Mevlut Cavusoglu și Zbigniew Rau, într-o întrevedere la Ankara. Sursă foto: MAE
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României și omologii săi din Turci și Polonia, Mevlut Cavusoglu și Zbigniew Rau, într-o întrevedere la Ankara. Sursă foto: MAE

Parametrii arhitecturii de securitate din Europa şi din zona euro-atlantică au fost "serios" afectaţi de războiul ilegal pornit de Rusia împotriva Ucrainei, a declarat, vineri, la Istanbul, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, după Trilaterala pe teme de securitate România - Polonia - Turcia, precizând că, în cadrul reuniunii, s-a împărtăşit îngrijorarea privind efectul destabilizator al agresiunii.

"În calitate de aliaţi de pe Flancul estic al NATO, împărtăşim îngrijorarea privind efectul destabilizator al agresiunii ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei pentru securitatea regională, europeană şi euro-atlantică în ansamblu. Parametrii arhitecturii de securitate din Europa şi din zona euro-atlantică au fost serios afectaţi de războiul ilegal pornit de Rusia împotriva Ucrainei, iar datoria noastră este, pe de o parte, să consolidăm securitatea euro-atlantică, iar pe de altă parte să asigurăm ordinea internaţională bazată pe reguli", a afirmat şeful diplomaţiei române, citat de Agerpres.

El a adăugat că realitatea actuală este "complet diferită" de cea de acum câteva luni. "Este vorba de o ameninţare fără precedent căreia trebuie să îi facem faţă. Am subliniat, în discuţiile noastre de azi, că lucrul cel mai important pe care trebuie să îl facem acum, în calitate de aliaţi, este să consolidăm securitatea euroatlantică pe termen lung", a detaliat ministrul român.

Potrivit acestuia, prioritatea NATO la Summitul de la Madrid, care va avea loc în iunie, este "să ia decizii curajoase, ca alianţă, pentru a consolida postura de descurajare şi apărare pe Flancul estic pe termen lung, într-o manieră echilibrată şi unitară, de la Marea Baltică la Marea Neagră, mai ales în sud, unde este România".

 

Noul Grup de Luptă din România, un pas important



"Noul Grup de Luptă din România este primul pas important în această direcţie", a arătat Aurescu.

Ministrul de Externe a vorbit, de asemenea, despre sprijinirea Ucrainei, amintind că peste un milion de persoane care fug de războiul din ţara vecină au trecut graniţa în România, iar efortul umanitar a fost "cu adevărat substanţial".

El a menţionat şi implicarea ţării noastre în transportul de produse din Ucraina, inclusiv cereale, prin porturile de la Dunăre şi prin Portul Constanţa.

În acest context, Bogdan Aurescu a evidenţiat necesitatea creării unor rute sigure de transport.

"Am discutat astăzi despre colaborarea pentru a crea un coridor de transport care să faciliteze transportul produsele agricole din Ucraina către destinaţii terţe", a indicat ministrul român. O prioritate în acest sens este protejarea vaselor comerciale de minele în derivă.

"Am subliniat, de asemenea, efectul destabilizator profund al acţiunilor Rusiei pentru regiune şi importanţa susţinerii eficiente şi constructive pentru partenerii noştri apropiaţi Republica Moldova şi Georgia", a completat ministrul Aurescu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel