Turcia riscă să intre într-un conflict cu SUA. Erdogan: vom demara o operaţiune la est de Eufrat

S.I. Catalin |
Data publicării:
președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan
președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan

Turcia va demara "în câteva zile" o operaţiune la est de fluviul Eufrat în nordul Siriei, a declarat miercuri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, acţiune care ar putea complica şi mai mult relaţiile deja tensionate cu SUA.

,,Vom începe operaţiunea pentru a curăţa estul Eufratului de teroriştii separatişti în câteva zile. Ţinta noastră nu sunt soldaţi ai SUA, ci membrii organizaţiei teroriste active în această regiune", a subliniat preşedintele turc, potrivit Reuters şi AFP.

Ankara şi Washingtonul sunt de mult timp în dezacord cu privire la politica faţă de Siria, unde SUA îi susţin pe membrii miliţiei kurde Unităţile de Apărare a Poporului (YPG) în lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI), în timp ce Turcia susţine că YPG este o organizaţie teroristă. De asemenea, militari americani susţin Forţele Democrate Siriene (FDS) la est de Eufrat.

Erdogan a anunţat încă din 30 octombrie că Turcia este gata pentru o asemenea ofensivă, care ar fi a treia operaţiune desfăşurată de armata turcă în nordul Siriei.

Noile declaraţii ale lui Erdogan survin la o zi după anunţul Washingtonului privind instalarea, în pofida opoziţiei din partea Ankarei, a unor posturi de observare menite să împiedice altercaţii între armata turcă şi YPG. Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat marţi că posturile de observare au fost instalate "în regiunea frontalieră din nord-estul Siriei, pentru a răspunde îngrijorărilor Turciei în domeniul securităţii".

"Este evident că obiectivul radarelor şi posturilor de observare instalate de SUA nu este de a proteja ţara noastră de terorişti, ci de a-i proteja pe terorişti de Turcia", a acuzat Erdogan. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel