Turcia redeschide o stațiune abandonată după războiul din 1974 în Cipru. Grecia cere Ankarei să facă 'un pas înapoi'

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Turcia
Foto: Ministerul Apărării din Turcia

Grecia a cerut Turciei "să facă un pas înapoi" în legătură cu redeschiderea unei staţiuni turistice abandonate în nordul Ciprului, avertizând că Atena şi Nicosia sunt gata să prezinte problema la o reuniune a liderilor Uniunii Europene săptămâna viitoare, a declarat joi purtătorul de cuvânt al guvernului elen, potrivit Agerpres, care citează Reuters.

Nordul Ciprului a redeschis o parte din plaja unei staţiuni ce fusese abandonată de la conflictul din 1974 din insula divizată, a relatat joi presa de stat turcă. Măsura a fost susţinută de Ankara, care recunoaşte o administraţie separatistă în nord, dar condamnată de ciprioţii greci şi a provocat îngrijorare pe plan internaţional.

Tensiunile între Turcia şi membrii UE Cipru şi Grecia au escaladat în ultimele luni în legătură cu drepturile pentru resursele energetice din Mediterana de Est.

Purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Stelios Petsas, a declarat că redeschiderea unei zone din oraşul abandonat Varosha pentru public nu este în concordanţă cu o decizie luată la o reuniune a liderilor europeni săptămână trecută.

Ciprul, susţinut de Grecia, a făcut presiuni pentru sancţiuni ale UE asupra Turciei pentru activităţi de foraj de petrol şi gaze în zonele din jurul insulei. Problema va fi discutată din nou în decembrie.

"Turcia trebuie să facă un pas înapoi", a spus Petsas, adăugând că în caz contrar, Grecia şi Cipru vor prezenta problema la un summit al UE programat pentru 15-16 octombrie.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel