Turcia reacționează după ce o firmă americană a semnat un acord cu Forțele Democrate siriene, conduse de PKK, pentru petrolul din NE Siriei

Eduard Pascu |
Data publicării:

Turcia a reacționat azi după ce o firmă americană a semnat un acord cu Forțele Democrate Siriene (SDF), conduse de YPG/PKK, pentru a extrage, prelucra și vinde petrol în nord-estul Siriei.

„Desconsiderând dreptul internațional, această mișcare reprezintă o finanțare a terorismului”, a anunțat Ministerul de Externe al Turciei, citat de Anadolu.

"Regretăm profund acest pas făcut de SUA, ignorând dreptul internațional, încălcând integritatea teritorială, unitatea și suveranitatea Siriei, și îl considerăm drept o finanțare a terorismului. Acest act, care nu poate fi justificat de niciun motiv legitim, este complet inacceptabil", se mai arată în comunicatul Ministerului turc de Externe.

Reacția Turciei vine după ce  presa a anunțat că o firmă americană Delta Crescent Energy LLC a semnat un contract cu SDF pentru extragerea, prelucrarea și comerțul cu petrol din zonele de nord-est ale Siriei.

"Prin acest pas, organizația teroristă PKK/YPG și-a demonstrat clar ambiția de a rămâne în agenda separatistă prin preluarea resurselor naturale ale poporului sirian. Resursele naturale ale Siriei aparțin poporului sirian", a mai precizat ministerul de Externe al Turciei.

PKK este o organizație teroristă recunoscută de Turcia și SUA, dar Washingtonul s-a abținut să eticheteze în același mod "vărul sirian al acesteia", deoarece continuă să se bazeze foarte mult pe YPG ca partener principal în nord-estul Siriei, în ciuda obiecțiilor Ankarei.

Sprijinul SUA pentru YPG a dus la o încordare majoră a relațiilor dintre SUA și Turcia.

Citește și: Turcia va rămâne în Siria "până când acest popor va fi liber"

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel