Turcia preia comanda comanda Forței de Intervenție Rapidă a NATO

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Începând cu 1 ianuarie, Turcia este la comanda Forței Întrunite de Intervenție Rapidă (Very High Readiness Joint Task Force - VJTF), a NATO, formată din mii de militari, pregătiți să fie desfășurați pentru luptă în termen de câteva zile.

Turcia a preluat misiunea de la Polonia, care în 2020 a asigurat nucleul forței. VJTF, cu efective de aproximativ 6400 de militari, este constituită pe baza Brigăzii 66 Infanterie Mecanizată din Turcia, formată din 4200 de militari. Din VJTF mai fac parte unități din Albania, Ungaria, Italia, Letonia, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Spania, Marea Britanie și Statele Unite. VJTF este un element component al Forței de Răspuns a NATO (NATO Response Force - NRF).

Turcia a făcut investiții substanțiale în Brigada 66 - printre cele mai mobile din NATO - în special pe partea de asigurare logistică și cu muniție. În înzestrarea marii unități, au intrat ultimele modele de vehicule militare turcești, rachete antitanc și obuziere, potrivit comunicatului NATO.

Șefii de stat și de guvern din NATO au decis să creeze VJTF la Summitul din 2014 din Țara Galilor, Marea Britanie, ca răspuns la schimbările din mediul de securitate, inclusiv în urma destabilizării Ucrainei de către Rusia și la turbulențele din Orientul Mijlociu. Unități din fiecare stat membru NATO își desfășoară activitatea prin rotație în VTJF. Polonia a condus VJTF în 2020, Germania în 2019 și Italia în 2018.

Potrivit Comandamentului Puterilor Aliate din Europa (Supreme Headquarters Allied Powers Europe – SHAPE), NRF este o forță multinațională avansată din punct de vedere tehnologic, formată din componente ale forțelor terestre, aeriene, maritime și operațiilor speciale, care sunt rapid desfășurabile. Are misiunea de apărare colectivă și asigură un răspuns militar rapid la o criză nou apărută. În plus, poate să efectueze operații de menținere a păcii, să asigure protecția infrastructurii critice și să sprijine activitățile în caz de dezastru.

NRF a fost creată în 2002. Conducerea generală este asigurată de Comandantul Suprem Aliat din Europa (Supreme Allied Commander Europe – SACEUR). Comandamentul Forței Întrunite Brunssum și Comandamentul Forței Comune Napoli își asumă comanda operațională a NRF, prin rotație. 

NRF are patru componente: (1) elementul de comandă și control bazat pe structura mobilă din Comandamentul Forței Întrunite; (2) VJTF; (3) Grupul următor al forțelor inițiale (Initial Follow On Forces Group) compus din structuri care intră în acțiune după desfășurarea inițială a VJTF; (4) Grupul extins al forțelor de răspuns (Response Forces Pool - RFP) format dintr-un spectru larg de capabilități militare, care cuprinde unități de comandă și control, luptă și sprijin.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel