Turcia predă Ucrainei muniții cu dispersie din Războiul Rece (Foreign Policy)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Armata Ucrainei
Foto: Armata Ucrainei

Turcia a început să trimită muniție de artilerie de grup în Ucraina la sfârșitul anului trecut, a raportat revista Foreign Policy, citând actualii și foștii oficiali americani și europeni. 

Se pare că este vorba despre o muniție îmbunătățită de tip DPICM (dual-purpose improved conventional munition), cu scop dublu - atât anti-blindaj, cât și de eliminare, prin fragmentare, a forței militare a inamicului.

Potrivit publicației americane,citată de UPravda, muniția datează  din perioada Războiului Rece. Până acum, acest tip de muniție a fost solicitat în zadar de forțele armate ucrainene, întrucât majoritatea țărilor europene au semnat o interdicție de utilizare a muniției cu dispersie. Nici Ucraina, nici Rusia nu s-au alăturat convenției, ca de altfel nici SUA sau China.

Cu toate acestea, Statele Unite au refuzat să aprovizioneze Kievul cu această muniție. Deși SUA nu a semnat convenția de interzicere a bombelor cu dispersie, americanii încearcă să nu le folosească sau să le furnizeze. În plus, o mare cantitate din această muniție este expirată, iar aproximativ 3% dintre obuze nu explodează, ceea ce prezintă un risc pentru viitor.

Conducerea de la Kiev a a primit un răspuns pozitiv doar din Turcia. „După ce Statele Unite au refuzat accesul la munițiile cu dispersie, Turcia a fost singurul loc în care să le obțină”, a declarat pentru revista americană o sursă familiarizată cu problema.

Potrivit Atlas News, Turcia trimite muniție în Ucraina încă din noiembrie.

 

Ce poate ajunge in Ucraina

 

Turcia nici măcar nu spune câte muniții cu dispersie are în stoc, deși Corporația turcă de mașini și industrie chimică a produs anterior propriile obuze de artilerie DPICM cu rază extinsă, precum și muniții similare sub licență din SUA.

Compania turcă Roketsan a produs, de asemenea, rachete de 122 mm pentru sisteme de artilerie de acest calibru cu un focos cluster.

Turcii ar fi putut trimite proiectilele M483A de la sfârșitul anilor 1970, cu o rază de acțiune de până la 17 km, transportă 64 de grenade M42 și 24 de grenade M46. De asemenea M864, cu un deceniu mai noi, au o rază de acțiune de până la 30 de km și transportă 48 de grenade M42 și 24 de grenade M46.

Muniția DPICM este o armă foarte eficientă, deoarece permite eliminarea atât a militarilor inamici, cât și a vehiculelor blindate ușoare. În plus, acoperă o zonă mai mare prin dispersarea submunițiilor.

Potrivit SmallWarsJournal, acest tip de muniție este de aproximativ cinci până la 15 ori mai eficientă, în funcție de teren și vreme, decât muniția de tip High explosive, pe care SUA și alte țări occidentale le furnizează Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel