Turcia confirmă că în loc de avioane F-35 pune drone de atac pe portavionul TCG Anadolu

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit informațiilor publicate de ziarul turc Yeni Safak, pe 11 mai 2021, în timpul unui Live Stream pe Youtube, directorul general al companiei turce Baykar Defense, Haluk Bayraktar, a prezentat în premieră o nouă imagine cu viitorul portavion uşor TCG Anadolu de pe care decolează un vehiculul aerian fără pilot (UAV).

Imaginile prezentate de Haluk Bayraktar vin să confirme informaţiile din ultima perioadă că Turcia intenţionează să doteze viitorul portavion uşor TCG Anadolu cu drone care să fie capabile să decoleze şi să aterizeze pe puntea acestei nave. Decizia vine ca urmare a excluderii Turciei din programul F-35 dezvoltat de SUA. Ankara intenţiona să achiziţioneze mai multe avioane F-35B pentru TCG Anadolu, dar ca urmare a deciziei SUA a trebuit să găsească o altă soluţie.

DefenseRomania a scris la începutul acestui an că guvernul turc intenționează să transforme nava amfibie de asalt (LHD) ”Anatolia” (”Anadolu” în limba turcă), aflată în faza finală de construcție, într-un portavion ușor care va avea la bord drone de atac.

În prezent, se desfășoară teste pentru a se stabili dacă puntea de decolare/aterizare este suficientă de rezistentă pentru acest tip de misiuni.

O preocupare serioasă pentru Turcia este strâns legată de viitorul portavionului TCG Anatolia, dar şi de viitorul aviaţiei navale turce, deoarece Ankara era interesată de avioane F-35B cu decolare şi aterizare verticală. 

Nava a fost concepută să îndeplinească două categorii mari de misiuni. Prima este de a transporta și debarca o forță de atac, iar cea de-a doua de a asigura sprijin aerian, prin ambarcarea la bord a avioanelor de luptă care pot decola și ateriză pe distanțe foarte scurte. În 2015, la data semnării contractului de construcție, se preconiza că nava de luptă ”Anatolia” va transporta șase avioane F-35B Lightning II, patru elicoptere de atac T-129 ATAK, opt elicoptere de capacitate mare, două elicoptere S-70B Seahawk și două avioane fără pilot (UAV).

Guvernul turc intenționează să transforme nava amfibie de asalt (LHD) ”Anatolia” (”Anadolu” în limba turcă), aflată în faza finală de construcție, într-un portavion ușor care va avea la bord drone de atac.

În prezent, se desfășoară teste pentru a se stabili dacă puntea de decolare/aterizare este suficientă de rezistentă pentru acest tip de misiuni.

Publicaţia Navy Recognition precizează că Turcia a găsit ca soluţie pentru înlocuirea avioanelor F-35B, dronele Bayraktar TB3, capabile să aterizeze pe viitorul portavion.

Noua dronă Bayraktar TB3 – în curs de dezvoltare – este o versiune îmbunătăţită a Bayraktar TB2, echipată cu un motor dezvoltat de Turkish Aerospace Industries.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel