Turcia. Parlamentul, lege care înlocuieşte starea de urgenţă

Parlamentul Turciei a adoptat o ''lege antiteroristră'', ce reia multe dintre măsurile stării de urgenţă care a fost instaurată după puciul eşuat din iulie 2016 şi care a fost ridicată săptămâna trecută, relatează AFP şi DPA.

Textul, puternic criticat de către detractorii săi, care acuză guvernul că vrea să permanentizeze starea de urgenţă, le permite îndeosebi autorităţilor să continue epurările încă trei ani, să prelungească durata perioadelor de arest la 12 zile şi să întărească în mod considerabil puterile guvernatorilor celor 81 de provincii ale ţării, potrivit sursei citate.

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator, de guvernământ), formaţiunea politică a preşedintelui ţării, Recep Tayyp Erdogan, a fost cel care a prezentat textul în parlament. AKP a apărat noua lege, pe care o consideră necesară în scopul de a evita ''o încetinire'' a luptei împotriva ''grupărilor teroriste'' după ridicarea stării de urgenţă.

Ankara impută tentativa de puci predicatorului Fethullah Gulen, care trăieşte de peste douăzeci de ani în SUA şi care dezminte orice implicare a sa în evenimente. În cadrul stării de urgenţă, autorităţile turce au întreprins, timp de doi ani, ''o vânătoare'' de pucişti şi de presupuşi simpatizanţi ai lor, dar au vizat şi opozanţi prokurzi acuzaţi de terorism, media critice şi organizaţii neguvernamentale. De la tentativa eşuată de puci, aproape 80.000 de persoane suspectate de legături cu puciul sau cu terorismul au fost încarcerate şi peste 150.000 de funcţionari au fost demişi sau suspendaţi din funcţie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel