Ankara critică Grecia pentru că încearcă să blocheze vânzarea de avioane F-16 către Turcia

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a criticat marți Grecia și lobby-ul greco-american din Statele Unite pentru că încearcă să blocheze vânzarea a 40 de avioane de luptă F-16 Block 70 fabricate de Lockheed Martin către Turcia, exprimându-și însă încrederea că procesul nu va fi perturbat.

Oficialul de la Ankara a reacţionat după ce Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA a aprobat un proiect de lege care creează noi obstacole în calea vânzării de armament american către Turcia, precizeaza agentia Reuters, citata de Agerpres.

Forţele aeriene turce intenţionau să achiziţioneze 40 de avioane F-16 Block 70 produse de Lockheed Martin, precum şi seturi de echipamente pentru modernizarea acestora. Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a afirmat că susţine tranzacţia, iar după o întâlnire cu liderul de la Casa Albă omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, şi-a exprimat speranţa că acest contract va fi aprobat.

Citeşte şi: Dacă administraţia Biden oferă avioane F-16 Turciei, atunci Grecia trebuie să primească F-35

"Prin diverse inițiative, Grecia încearcă să influențeze cât mai mult posibil negocierile militare dintre Turcia și SUA privind achiziția și modernizarea avioanelor F-16", a declarat Hulusi Akar reporterilor după o reuniune de cabinet la Ankara, precizează cotidianul elen Ekathimerini.

Congresmenii americani au adoptat însă săptămâna trecută un act normativ care ar interzice achiziţia dorită de turci până când guvernul de la Washington certifică faptul că este esenţială pentru securitatea Statelor Unite.

Un grup bipartizan din Congresul Statelor Unite a depus amendamente la actul normativ care autorizează cheltuielile militare americane, NDAA (Naţional Defense Authorization Act - n.r.) pentru a împiedica vânzarea de avioane de luptă F-16 Block 70 către Turcia, dacă Forţele Aeriene Turce continuă să încalce spațiul aerian în Marea Egee, în speciale a Greciei.

Amendamentul a fost depus în Congres la inițiativa congresmanul democrat greco-american Chris Pappas și a fost semnat de Dina Titus, Carolyn B. Maloney, Charlie Crist și John Sarbanes, precizează cotidianul elen Ekathimerini.

Conform acestui amendament, președintelui SUA îi este interzis să autorizeze un transfer arme către o țară membră NATO care a încălcat în mod repetat, în ultimul an, spațiul aerian sau a încălcat suveranitatea și integritatea teritorială a unei alte țări membre NATO. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel