Turcia și Federația Rusă se îndreaptă spre o alianță strategică în Marea Mediterană

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Publicația Middle East Monitor (MEMO) a remarcat faptul că, într-o atmosferă plină de contradicții în zona Mării Mediterane, unde se confruntă  Turcia, pe de o parte, și Grecia și Cipru, pe de altă parte, care sunt susținute de Franța, se preconizează posibilitatea dezvoltării unor noi contacte între autoritățile de la Ankara și Moscova. Potrivit experților MEMO este posibil ca Federația Rusă și Turcia să se îndrepte spre o alianță strategică în regiune. 

Putin și Erdogan sunt, în principiu, singurii jucători semnificativi din Libia, care pretind sfere de influență în această țară. Este foarte probabil ca Federația Rusă și Turcia să determine dezvoltarea ulterioară a Libiei. Astfel, în timpul celei de-a doua runde de discuții desfășurate în capitala Turciei, pe 16 septembrie, oficialii de la Moscova și Ankara au aprobat un acord privind încetarea ostilităților. În viitor, acest lucru ar putea duce la stabilizarea situației din această țară beligerantă.

Recent, Turcia și-a intensificat demersurile pentru exploatarea zăcămintelor de gaze naturale din estul Mării Mediterane. Având în vedere faptul că NATO, ca alianță militară, nu este activă în zonă, Franța a decis să mențină singură status quo-ul politic al regiunii. Cu toate acestea, este puțin probabil ca acest statut să fie stabil și este foarte posibil să se scrie un nou tratat politic, având în vedere natura apropierii dintre Turcia și Federația Rusă.

Experții MEMO consideră că este foarte probabil ca interesele comune ale Turciei și Federației Ruse să conducă la crearea unei uniuni reale între acestea. Publicația a subliniat succesul și eficacitatea negocierilor dintre Moscova și Ankara, ca o condiție importantă pentru realizarea unei astfel de alianțe.

Potrivit MEMO, faptul că ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, depune eforturi diplomatice pentru a rezolva conflictul dintre Grecia și Turcia reprezintă o dovadă a creșterii influenței ruse într-o zonă unde, până de curând, NATO domina aproape complet.

Comentariul autorului: Relațiile dintre Federația Rusă și Turcia traversează o perioadă complicată, dar, în același timp, între conducerile politice din cele două state s-a ajuns la o apropiere fără precedent. În ultimul timp, cele două state au devenit actorii principali atât în Regiunea Mării Negre, cât și în Marea Mediterană și Orientul Mijlociu.

Teoretic, cele două state au interese politice și economice divergente în Libia, în Siria și, mai nou, în disputele din Caucaz dintre Armenia și Azerbaidjan.

Cu toate acestea, pe fondul răcirii relațiilor Turciei cu o serie de state importante din cadrul UE și NATO (în special cu SUA și Franța), dar și cu unele state vecine (îndeosebi cu Grecia), autoritățile de la Ankara și Moscova au descoperit multe interese comune, care par mai degrabă să le apropie decât să le îndepărteze. Acestea vizează domeniul militar, dar și zăcămintele de hidrocarburi din Marea Neagră și Marea Mediterană.

Apropierea dintre Turcia și Federația Rusă se realizează și pe fondul unei relații speciale dintre președinții Erdogan și Putin. Aceștia au reușit în ultimii ani să niveleze o serie de divergențe apărute între părți, care nu au fost nici puține și nici simple.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel