Turcia dezvoltă noua generație de rachete ÇAKIR cu raza de acțiune de peste 150 km și lansare inclusiv de pe drone Akinci

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Racheta ÇAKIR, sursă foto: Roketsan
Racheta ÇAKIR, sursă foto: Roketsan

Contractorul turc de apărare Roketsan a anunțat că a dezvoltat o rachetă de croazieră de ultimă generație, numită "ÇAKIR", care poate fi lansată de pe platforme terestre, maritime și aeriene.

Compania a subliniat că noua rachetă va fi "un multiplicator de forță pentru forțele armate", datorită caracteristicilor sale de ultimă oră și focosului eficient. Prototipul este încă în faza de realizare, primele teste sunt planificate pentru sfârșitul anului, iar integrarea platformei în 2023.

Racheta va fi testată inclusiv de aeronava de luptă fără pilot Akinci, cea mai avansată și sofisticată dronă construită de Turcia.

Cu o rază de acțiune de peste 150 km, racheta de croazieră va fi lansată de avioane cu aripă fixă ​​și rotativă, drone de asalt, vehicule tactice terestre și platforme navale și va fi echipată cu motorul turboreactor KTJ1750 dezvoltat de Kale Arge.

Echipată cu un focos unic și cu sisteme de selecție a punctului de impact, racheta va fi extrem de distructivă, deoarece este capabilă să identifice ținte cu mare precizie, indiferent de condițiile meteorologice datorită sistemelor sale avansate de ghidare a fazei intermediare și terminale.

 

Semne bune în relațiile franco-turce

 

În același timp, Turcia ia în considerare achiziționarea sistemelor de apărare antirachetă SAMP/T de la consorțiul franco-italian Eurosam, a declarat președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, întors de la Bruxelles, unde a participat la summit-ul extraordinar al NATO de săptămâna trecută.

Liderul turc a reiterat că Alianța Atlantică este piatra de temelie a securității europene și că Ankara este un aliat indispensabil în garantarea securității regionale.

În ianuarie 2018, în timp ce Erdogan se afla într-o vizită în Franța, partenerii turci Aselsan și Roketsan au semnat un acord cu Eurosam pentru proiectul de apărare antiaeriană și antirachetă cu rază lungă, pe o perioadă de 18 luni. Cu toate acestea, procesul a fost oprit din cauza poziției politice a Franței, potrivit unei declarații anterioare a oficialilor turci din apărare.

În ultima lună, producătorul turc de vehicule blindate Nurol Makina și-a făcut debutul pe piața europeană prin lansarea primei sale companii în Ungaria. Nurol Makina și-a făcut un nume prin succesele sale la export în 18 țări, inclusiv Chile, Malaezia, Senegal și Uzbekistan, cu vehicule blindate tactice cu roți (TWAV) 4 × 4, cum ar fi Yoruk și Ejder Yalcın, produse în facilitățile sale din Ankara.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel