Turcia desfășoară forțe ale opoziției siriene în Africa pentru a proteja companiile turcești și a lupta împotriva Statului Islamic

Darius Muresan , Nicolae Iordan |
Data publicării:
Armata Turciei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Ankara
Armata Turciei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Ankara

Luptătorii opoziției siriene au fost recrutați pentru a executa misiuni de luptă și securitate în unele țări africane, în ceea ce pare a fi cea mai recentă desfășurare a forțelor de opoziție siriene în străinătate, la cererea Turciei.

Potrivit site-ului de știri Middle East Eye, citând surse aparținând opoziției siriene, sute de luptători au fost dislocați în țări africane precum Burkina Faso, Niger și Nigeria. În timp ce unora li s-au atribuit roluri de luptă pentru a se confrunta cu Statul Islamic (ISIS) în regiunea Sahel, altora li s-au dat sarcini directe de protecție sau roluri de securitate pentru a proteja companiile turcești din aceste țări, cum ar fi fabricile și minele.

Luptătorii sirieni aparțin în cea mai mare parte Armatei Naționale Siriene – o alianță de miliții rebele care operează în mare parte în cooperare cu Turcia în nordul Siriei – și, prin urmare, este posibil să fie dislocați în astfel de misiuni sub comanda agențiilor, armatei turce sau companiilor private de securitate turce.

"Problema nu este în mâinile sirienilor", a spus site-ului un rebel desfășurat în Africa. "Uneori participăm pentru a proteja companiile turcești, alteori pentru a lupta împotriva ISIS și alteori pentru a păzi minele sau fabricile".

Pe măsură ce rapoartele inițiale ale acestor desfășurări au fost publicate pentru prima dată de presa occidentală, luptătorii ANS au dezvăluit că au fost recrutați prin facțiunea Brigăzii Sultan Murad sub umbrela alianței rebele și că au semnat contracte de la șase luni până la un an cu un salariu lunar de 1.500 USD.

Potrivit surselor rebele, după ce au primit pregătire pe termen scurt, primul grup a fost desfășurat în februarie anul acesta și este format din cel puțin 500 de luptători, dintre care mulți au rămas în Niger, în timp ce alții au plecat în Nigeria și Burkina Faso.

În ultimii patru ani, Turcia a desfășurat luptători sirieni în alte zone de conflict, inclusiv în Libia, pentru a ajuta administrația susținută de ONU din vestul țării și în Azerbaidjan pentru a sprijini armata azeră împotriva forțelor armene. Cu toate acestea, aceste desfășurări anterioare au fost de mult timp tulbure, autoritățile turce neagând oficial folosirea luptătorilor sirieni, în timp ce surse rebele au confirmat întotdeauna acest lucru, într-o oarecare măsură.

Un lider rebel sirian a dezvăluit controversa din jurul industriei de mercenari înfloritoare în rândul grupurilor de opoziție. El a adăugat că, în ciuda "alianței și fraternității speciale" cu Turcia, "această relație a fost exploatată de unii lideri lacomi de-a lungul timpului. Problema este că întreaga Armată Națională Siriană este clasificată drept mercenară din cauza ambițiilor câtorva lideri".

Un alt comandant superior a subliniat oportunitățile financiare pe care le oferă astfel de misiuni luptătorilor rebeli, spunând că "un luptător al Armatei Naționale Siriene încearcă să-și întrețină familia cu un salariu de 1.500 de lire turcești (47 USD), iar jumătate din diurnă este luată de comandanți ca mită". El a subliniat că "singurul sector al muncii care are nevoie de forță de muncă la nivel național este să fie mercenar".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel