NATO mobilizează sprijin pentru Turcia. România trimite o echipă specializată în intervenţii de salvare-căutare pentru cutremur

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul României a decis, luni, trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR, personal specializat în intervenţii de salvare-căutare din cadrul IGSU, în contextul în care această ţară este puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută.

Hotărârea a fost luată într-o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, convocată de premierul Nicolae Ciucă la propunerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în urma consultării cu preşedintele Klaus Iohannis.

Secretarul general al NATO și-a exprimat solidaritatea și mobilizează sprijin pentru Turcia.

„Sunt în contact cu președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan și cu șeful Ministerului de Externe Mevlut Cavusoglu. Aliații NATO mobilizează acum sprijin pentru Turcia”, a menționat Stoltenberg.

Vă reamintim, peste 1.700 de oameni au murit în Turcia și Siria în urma cutremurului care a avut loc astăzi în sud-estul Turciei. Numărul morților este de așteptat să crească, cu operațiuni de căutare și salvare în desfășurare în regiune, deoarece multe clădiri s-au prăbușit și se crede că sunt mulți oameni prinși în dărâmături.

România - echipă de salvare-căutare



Potrivit unui comunicat al Guvernului, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităţilor din Turcia pentru acordarea de asistenţă internaţională, având în vedere situaţia de urgenţă generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută.

"Urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenţie în astfel de situaţii din cadrul IGSU, în Turcia, ţara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută. Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autorităţile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD Bucureşti (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forţelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfăşurarea acestei misiuni de sprijin", se arată în comunicat.

Sursa citată precizează că sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistenţă internaţională formulată de Guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.

"România continuă să-şi onoreze angajamentele internaţionale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situaţii majore de urgenţă", conform comunicatului.

Un seism cu magnitudinea 7,8 a lovit, luni, Turcia şi Siria şi a provocat sute de morţi şi răniţi, au anunţat autorităţile din ambele ţări, transmit agenţiile AFP, DPA şi Reuters.

Cutremurul s-a produs la ora locală 4,17 (1,17 GMT) şi a avut epicentrul în apropierea oraşului turc Gaziantep, nu departe de graniţa cu Siria.

Seismul s-a produs la o adâncime de circa 18 kilometri, a anunţat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel