Turcia confirmă că a arestat nava sub pavilion rusesc și va investiga dacă cerealele transportate aparțin Ucrainei

Nava cargo Zhibek Zholy, sursă foto:Railways.kz
Nava cargo Zhibek Zholy, sursă foto:Railways.kz

Turcia a oprit o navă sub pavilion rusesc în largul coastei sale la Marea Neagră şi investighează acuzaţiile ucrainene potrivit cărora aceasta transportă cereale furate, a declarat luni un responsabil turc de rang înalt, potrivit Agerpres, care citează Reuters.

Ambasadorul Ucrainei în Turcia a declarat, duminică, că nava Zhibek Zholy a fost reţinută de autorităţile vamale turce. Ucraina a solicitat anterior Ankarei să reţină nava, potrivit unor documente oficiale consultate de Reuters.

Kievul a acuzat Moscova că fură cereale din teritoriile pe care forţele ruse le-au ocupat de la începutul invaziei din februarie. Kremlinul a negat anterior că Rusia a furat cereale ucrainene.

"La cerere, nava cu numele Zhibek Zholy a fost oprită în largul portului Karasu", a declarat oficialul turc. "Acuzaţiile sunt investigate cu minuţiozitate. Nu scrie pe cereale cui aparţin", a adăugat el.

El a precizat că Turcia este în contact cu Rusia, ONU şi terţe părţi pentru elucidarea chestiunii.

Duminică, reporterii Reuters au văzut nava ancorată la circa 1 km de ţărm în afara portului Karasu, în provincia Sakarya din nord-vestul ţării. La momentul respectiv nu era semne evidente de mişcare la bordul navei sau în apropiere.

Ambasadorul ucrainean Vasil Bodnar a declarat la televiziunea naţională ucraineană că soarta navei va fi decisă la o întâlnire a investigatorilor de luni şi că Ucraina speră că cerealele vor fi confiscate.

Un oficial din MAE ucrainean, citând informaţii furnizate de administraţia maritimă a ţării, a declarat vineri pentru Reuters că Zhibek Zholy a încărcat circa 4.500 de tone de cereale de la Berdiansk, un port ocupat de ruşi din sudul Ucrainei.

Potrivit site-ului MarineTraffic, Zhibek Zholy a venit din portul rusesc Novorossiisk, scrie dpa.

Evgheni Baliţki, şeful administraţiei numite de Moscova în regiunea ocupată Zaporojie, a scris însă pe Telegram că nava a părăsit portul ucrainean Berdiansk joi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel