Turcia a semnat un nou acord militar cu guvernul de la Tripoli

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul libian de Uniune Naţională (GNA) a semnat un nou acord militar cu Turcia, principalul său susţinător în conflictul în care se confruntă cu forţele din estul Libiei, conduse de Khalifa Haftar, au anunţat joi autorităţile turce, informează AFP.

Acordul "de cooperare militară şi securitate" a fost semnat miercuri seara în timpul unei întrevederi la Istanbul între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi liderul GNA, Fayez al-Sarraj, potrivit Preşedinţiei turce.

Potrivit directorului de comunicare al Preşedinţiei turce, Fahrettin Altun, noul protocol este "o versiune mai amplă a acordului-cadru de cooperare militară existent" între cele două părţi. El a afirmat că noul acord "va întări legăturile dintre armatele noastre" şi a îndemnat "alţi actori responsabili" să susţină guvernul lui Sarraj recunoscut de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).

,,Stabilitatea Libiei este de o importanţă critică pentru securitatea libienilor, pentru stabilitatea regională şi pentru combaterea terorismului internaţional", a adăugat responsabilul turc, potrivit Agerpres.

Semnarea acestui acord survine în pofida unui apel lansat în octombrie de Liga Arabă (LA) membrilor săi de a nu mai coopera cu Ankara şi de a-şi reduce reprezentarea diplomatică în Turcia, în urma ofensivei militare lansate de aceasta împotriva forţelor kurde în Siria.

Fayez al-Sarraj este susţinut mai ales de Turcia şi Qatar, iar Italia, fostă putere colonială în Libia, pare de asemenea în favoarea lui.

Rivalul său, Khalifa Haftar, liderul forţelor libiene din est care au lansat în aprilie o ofensivă împotriva Tripoli, beneficiază de susţinerea Egiptului şi a Emiratelor Arabe Unite şi de un sprijin cel puţin politic din partea SUA şi a Rusiei. Franţa este acuzată că-l privilegiază, ceea ce ea dezminte.

Într-un raport la care AFP a avut acces în noiembrie, experţi ai ONU au acuzat Iordania, Turcia şi Emiratele Arabe că au încălcat embargoul asupra armelor impus din 2011 Libiei şi a deplâns intensificarea în această ţară a unui "conflict prin procură".

Erdogan a confirmat în iunie că ţara sa furniza arme către GNA, estimând că aceste echipamente i-au permis Tripoli să "reechilibreze" situaţia în faţa forţelor lui Khalifa Haftar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel