Turcia a anunțat alternativa dacă SUA nu deblochează achiziția de F-16: Avioane Eurofighter Typhoon din Europa

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Informația care în ultimele luni a circulat mai mult ca o opinie a analiștilor, a fost confirmată. Pentru prima dată, Turcia a anunțat oficial posibila achiziție de avioane de luptă Eurofighter Typhoon în cazul în care Statele Unite nu reușesc să asigure vânzarea aeronavelor F-16 Fighting Falcon.

İbrahim Kalın, purtătorul de cuvânt al președintelui Turciei, a confirmat intenția unei astfel de achiziții, declarând într-un interviu acordat pe 23 septembrie canalului local de știri NTV, următoarele: „Avem negocieri cu Europa cu privire la […] Eurofighter […] Turcia nu va fi niciodată lipsită de alternative”.

În octombrie 2021, Turcia a adresat o solicitare Statelor Unite pentru 40 de avioane de luptă F-16 și aproximativ 80 de kituri de modernizare pentru aeronavele de același tip pe care le deține deja.

Administrația americană și-a exprimat sprijinul pentru potențiala vânzare a avioanelor către Turcia după ce, în iunie, Ankara a renunțat la utilizarea dreptului de veto privind aderarea Finlandei și Suediei la NATO.

Cu toate acestea, o condiție stabilită în iulie de Camera Reprezentanților din SUA, potrivit căreia este nevoie ca Ankara să dea asigurări că avioanele F-16 nu vor fi folosite pentru a încălca spațiul aerian grec, a fost respinsă de Turcia.

 

Au existat zvonuri cu privire la avioane Su-35 sau chiar Su-57 rusești

 

Între timp, au circulat informații despre o posibilă comandă pentru avioanele rusești Su-35 sau chiar pentru cele Su-57, de generația a cincea, dar au fost respinse la scurt timp de Ministerul Apărării Naționale din Turcia. 

Aparent într-o situație delicată, guvernul turc este acum deschis să achiziționeze Eurofighter Typhoon.

„Avioanele Typhoon sunt foarte bune, de o calitate excelentă”, declara în iunie o sursă familiarizată cu problema. „Ar putea fi o opțiune temporară până când vom primi aeronavele de generația a cincea (n.a. F-35) și pe cele TF-X produse local de mâinile noastre, desigur, dacă nu putem obține F-16.”

În martie 2022, un diplomat turc citat de Defense News declara că Turcia ar putea avea în vedere o comandă de aproximativ 80 de avioane Typhoon.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel