Trustul de presă al MApN: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât COVID-19

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Trustul de presă al Ministerului Apărării Naționale a publicat o amplă analiză prin care susține și demonstrează că minciunile propagandei rusești precum: Putin a luat măsuri, UE se destramă, NATO abandonează, Rusia este ultima salvare, sunt aberații răspândite de fabricile de fake news, aflate sub comanda Kremlinului. Asta, doar pentru a agrava impactul noului tip de coronavirus, a genera panică şi a semăna neîncredere.

În  analiza publicată de presamil.ro se precizează că decizia luată prin Ordonanța militară nr.3 de suplimentare a forțelor de ordine cu militari din cadrul MApN în contextul decretării stării de urgență provocate de Covid-19, a dat naștere, și în România la o campanie furibundă de dezinformare prin mass-media, cu accent pe cele digitale, deoarece "noile canale de informare au fost luate cu asalt de postacii Kremlinului".

Citeşte şi: Dan Dungaciu: În Italia nu sunt 'omuleți verzi', sunt ofițeri ai Armatei ruse care se plimbă pe drumurile NATO

,,În acest context, sunt prea puțin mediatizate vocile raționale care explică faptul că Rusia, sub falsul pretext al ajutorării Italiei, este pe punctul de a pune bazele unui cap de pod militar în centrul Mediteranei, cu scopul destabilizării europene și euroatlantice. Renunțând la canalele obișnuite (de genul Sputnik), care s-au dovedit a fi un eșec răsunător în misiunea de răspândire de fakenews, centrul de dezinformare, cu baza în Sankt Petersburg, a ales țintirea directă a rețelelor sociale, renunțând la intermediarii clasici, vizați deja de serviciile de informații din statele-țintă. Este clar că Federația Rusă a început să execute o campanie agresivă de dezinformare împotriva UE, NATO și, punctual, împotriva unor state din vestul Europei, dar, cu preponderență, împotriva statelor care asigură flancul estic al civilizației occidentale", se precizează în analiza trustului de presă al MApN.

Citeşte şi: Cum minte propaganda rusă în criza COVID-19: Rusia a trimis 'ajutor umanitar' în SUA

Trustul de presă al Ministerului Apărării Naționale susține că vocile raționale care explică faptul că Rusia, sub falsul pretext al ajutorării Italiei, „este pe punctul de a pune bazele unui cap de pod militar în centrul Mediteranei, cu scopul destabilizării europene și euroatlantice, „sunt prea puțin mediatizate".

„Renunțând la canalele obișnuite (...)care s-au dovedit a fi un eșec răsunător în misiunea de răspândire de fakenews, centrul de dezinformare, cu baza în Sankt Petersburg, a ales țintirea directă a rețelelor sociale, renunțând la intermediarii clasici, vizați deja de serviciile de informații din statele-țintă. Este clar că Federația Rusă a început să execute o campanie agresivă de dezinformare împotriva UE, NATO și, punctual, împotriva unor state din vestul Europei, dar, cu preponderență, împotriva statelor care asigură flancul estic al civilizației occidentale", mai precizează sursa citată.

Presa militară face astfel referire și la documentele interne ale Uniunii Europene care au circulat recent în presă și la rapoartele unității de combatere a dezinformărilor din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă.

În ciuda propagandei ruse, distribuită masiv, fără discernământ, și de o parte a presei din România, dar, în special, distribuită pe rețelele sociale, cotidianul italian La Stampa, a atras atenția asupra inutilității celei mai mari părți a ajutorului umanitar trimis de Federația Rusă în Italia, pentru lupta cu coronavirusul. La 21 martie, președintele rus, Vladimir Putin, a avut o conversație cu premierul italian Giuseppe Conte, la telefon, după care, 15 avioane militare Il-76 au fost trimise în Italia.

Potrivit La Stampa, pe lângă ajutor umanitar, Rusia a trimis în Italia și specialiști, aceștia fiind, de fapt, militari de rang înalt, și nu medici. Drept urmare, 80% din ajutorul umanitar al Rusiei este absolut inutil sau de o însemnătate mică în lupta cu coronavirusul în Italia", se mai arată în analiza MApN.

Printre altele, a circulat în spațiul public o informație conform căreia Uniunea Europeană a abandonat Italia. Potrivit trustului de presă al MApN, acest lucru este o minciună și o dezinformare.

„Parlamentul European a aprobat un pachet de ajutor pentru statele membre de 37 de miliarde de euro pentru lupta cu pandemia de coronavirus. Banii vor putea fi folosiţi pentru sprijinul sistemelor sanitare, întreprinderile mici şi mijlocii şi alte sectoare economice vulnerabile. Statele membre ale Uniunii Europene vor mai putea accesa şi alte 800 de milioane de euro din Fondul de solidaritate al UE, destinat, iniţial, suportului în caz de dezastru natural. De asemenea, pentru prima dată, Uniunea Europeană a organizat achiziția centralizată de echipamente medicale și tot pentru prima oară și-a constituit o rezervă strategică de echipamente medicale", se mai arată în analiza presei militare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel