Trupele ruse rămân în Belarus pe termen nedeterminat

Cătălin Costea |
Data publicării:

Așa cum ne-am obișnuit în ultimul timp, informațiile privind staționarea trupelor ruse în Belarus vin doar pe filieră belarusă. După nerespectarea datei de retragere a forțelor și mijloacelor participante la exercițiul comun Allied Resolve-2022, autoritățile de la Kremlin nu mai dau declarații pe acest subiect, evitând astfel să recunoască și să explice o promisiune neonorată.

În urmă cu o zi, ministrul belarus al apărării, Viktor Khrenin, a declarat că președinții Rusiei și Belarusului au decis continuarea verificării forțelor de reacție ale Statului unional, din cauza “creșterii activităților militare în apropierea granițelor” acestuia și “agravării situației din Donbas”.

Astăzi, prin vocea șefului Statului Major General al Forțelor Armate din Belarus, generalul maior Viktor Gulevich, Ministerul Apărării din Belarus a plusat, precizând că trupele ruse sosite pentru exerciții vor părăsi țara doar dacă va apărea o „necesitate obiectivă”.

 

Trupele ruse din Belarus se vor întoarce ... când va fi nevoie

 

„Unitățile forțelor armate ruse se vor întoarce în garnizoanele de dislocare permanentă numai atunci când va fi o nevoie obiectivă pentru acest lucru și când o să stabilim noi înșine. Aceasta este pur și simplu afacerea noastră internă”, a declarat Gulevich citat de RIA Novosti.

Pe de altă parte, generalul belarus a subliniat că Minskul are dreptul de a cere retragerea trupelor NATO și ale SUA de la granițele Statului unional. Potrivit acestuia, momentul revenirii trupelor ruse în cazărmi “va depinde în mare măsură de acțiunile Occidentului, ale cărui forțe și mijloace sunt staționate lângă granița cu Belarus”.

La începutul lunii, oficiali din cele două țări au declarat în mai multe rânduri că, la finalizarea exercițiului comun, trupele ruse deplasate pe teritoriul Belarusului vor reveni în țară. Însă, cu o zi înainte de încheierea acestuia, secretarul de stat al Consiliului de Securitate din Belarus, Alexander Volfovich, a anunțat că “verificarea nivelului de pregătire pentru luptă ar putea fi continuată”. 

Astăzi, practic devine o certitudine că trupele ruse, în formatul actual sau în număr mai redus, vor rămâne în Belarus pe termen nedeterminat.

De altfel, după alegerile prezidențiale din august 2020, președintele Lukașenko și-a schimbat radical poziția privind prezența militară rusă în țara sa. Astfel că, în prezent, în Belarus sunt staționate avioane de luptă rusești Su-30SM, iar un divizion de rachete antiaeriene S-400 a rămas în Belarus după încheierea exercițiului strategic Vest-2021,

În linie cu aceste realități, Belarusul a anunțat deja că ar putea păstra muniția rusească adusă la prezentul exercițiu. „Am fost de acord... Dacă avem nevoie de un fel de muniție, va rămâne aici”, a declarat Lukașenko pe 17 februarie, referindu-se la sarcinile ambelor țări „de a suprima și respinge agresiunea externă”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel