Trupele ruse au executat noi atacuri combinate asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Termocentralele vestice Dobrotvorskaya și Burshtynskaya au fost distruse

Ionel Copcea |
Data publicării:
Militar al Armatei ruse. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Militar al Armatei ruse. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

În cursul nopții și al dimineții de 08.05.2024, trupele ruse au executat un nou atac combinat cu rachete și drone asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei. Ca de obicei în ultima vreme, a fost vizată, în special, infrastructura energetică a statului ucrainean.

După cum au informat surse rusești, una dintre țintele atacului a fost reprezentată de o instalație energetică din partea Regiunii Zaporojie aflată sub controlul autorităților de la Kiev. Între altele, în zona acesteia erau depozitate muniții și echipamente militare aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei.

Loviturile aeriene au vizat mai multe instalații energetice din Kiev, precum și termocentralele Dobrotvorskaya și Burshtynskaya din Regiunile Lviv și Ivano-Frankivsk.

În același timp, a fost deteriorată infrastructura depozitului subteran de stocare a gazelor naturale din localitatea Stryi, pe care reprezentanții ucraineni l-au pus la dispoziția partenerilor occidentali, pentru a fi utilizat în calitate de hub de gaze. Atacurile au distrus și infrastructura feroviară folosită, între altele, pentru transbordarea mărfurilor militare din țările NATO, în principal din Polonia.

Potrivit unor date preliminare, una dintre țintele ucrainene din Regiunea Zaporojie a fost lovită cu rachete ale complexelor operativ-tactice Iskander-M.

Informațiile venite în cursul dimineții vorbesc și despre distrugerea unei instalații energetice din Kremenchug, Regiunea Poltava. Mai multe ținte au fost lovite și în centrul regional Poltava. De asemenea, sosiri ale rachetelor rusești au fost înregistrate și în Dnepropetrovsk, redenumit Dnepr, și în alte orașe din regiune.

O serie de explozii au fost înregistrate și în localitatea Kropyvnytskyi, redenumit Kirovograd.

Atacurile nu au ocolit nici obiectivele controlate de Forțele Armate ale Ucrainei din Harkov. Potrivit ultimelor date, în zonă au fost distruse echipamente militare transportate pe linia de contact pe calea ferată.

Pe timpul dimineții, atacurile cu rachete au vizat și o altă instalație energetică ucraineană, respectiv termocentrala Ladyzhenskaya din Regiunea Vinnița. Aceasta a mai fost lovită și anterior, în timpul unui atac masiv din 22 martie, după care generarea de energie a devenit imposibilă. Însă, partea ucraineană încerca să efectueze lucrări de restaurare a instalației.

Atacul rusesc din 08 mai a determinat din nou Polonia să ridice în aer aviația de vânătoare, pentru a împiedica pătrunderea rachetelor întrebuințate de armata rusă în spațiul aerian polonez.

Comandamentul Operațional din cadrul Forțelor Armate ale Poloniei a informat, pe rețeaua socială X, că a fost înregistrată o activitate intensă a Aviației cu rază lungă de acțiune din Federația Rusă, asociată cu lovituri cu rachete asupra unor obiective din Ucraina. “Avioanele poloneze și aliate au început să opereze în spațiul aerian, ceea ce ar putea duce la o creștere a nivelului de zgomot”, au avertizat reprezentanții comandamentului.

Potrivit unui bilanț prezentat de Forțele Aeriene ale Ucrainei, în timpul atacurilor din 08 mai, trupele ruse au întrebuințat 76 de mijloace de distrugere cu bazare terestră, aeriană și maritimă, între care 55 de rachete și 21 de drone.

Astfel, armata rusă a folosit următoarele:

- o rachetă aerobalistică de tip Kh-47M2 Kinjal, lansată din Regiunea Tambov;

- două rachete balistice Iskander-M și o rachetă de croazieră Iskander-K, lansate din Peninsula Crimeea;

- patru rachete de croazieră Kalibr, lansate din zona Mării Negre;

- 45 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-555, lansate de bombardiere strategice Tu-95MS din Regiunea Saratov și din zona Mării Caspice;

- două rachete aeriene dirijate Kh-59/Kh-69, lansate din Regiunea Zaporojie;

- 20 de drone de atac de tip Shahed-131/136.

Ca urmare a luptelor aeriene, au fost distruse 59 de ținte, între care:

- 33 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-555;

- patru rachete de croazieră Kalibr;

- două rachete aeriene dirijate Kh-59/Kh-69;

- 20 de drone de atac Shahed-131/136.

În respingerea atacului aerian au fost implicate avioane de luptă, forțe de rachete antiaeriene, grupuri mobile de foc și unități de război electronic din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel