Trupe occidentale în Ucraina? Macron: Dacă Ucraina ne-o cere iar frontul se prăbușește. Nu exclud nimic, ne confruntăm cu un inamic care nu exclude nimic

Darius Muresan |
Data publicării:
Foto: NATO
Foto: NATO

Președintele francez Emmanuel Macron a reiterat posibilitatea trimiterii trupelor occidentale pe teren în Ucraina, sugerând într-un interviu publicat joi de The Economist că acest lucru ar trebui luat în considerare dacă Rusia ar reuși să spargă linia frontului și autoritățile de la Kiev ar solicita ajutorul.

"Este legitim să ne punem întrebarea dacă rușii reușesc să spargă linia frontului și dacă există o cerere din partea Ucrainei - chiar dacă nu este cazul astăzi", a declarat președintele francez săptămânalului britanic, citat de Agerpres și AFP.

"A exclude această opțiune înseamnă să nu învățăm din lecțiile ultimilor doi ani", a adăugat el, referindu-se la faptul că NATO a ezitat inițial să trimită tancuri și avioane în Ucraina, dar ulterior s-a răzgândit.

Afirmațiile președintelui Macron au stârnit o controversă la sfârșitul lunii februarie, când a sugerat că trimiterea de trupe occidentale pe teritoriul ucrainean nu trebuie "exclusă" în viitor. El a explicat că intenționează să restabilească "ambiguitatea strategică" în răspunsul european la invazia rusă a Ucrainei.

2. -imagine fara descriere- (macron-franta-sgt-philippe-gautier---ecpad_57153600.jpg)

Deși majoritatea țărilor europene și Statele Unite s-au distanțat clar de declarațiile sale inițiale, unele au început să exploreze această opțiune ulterior, conform AFP.

"Nu exclud nimic, pentru că ne confruntăm cu cineva care nu exclude nimic", a reafirmat Macron în interviul acordat The Economist, referindu-se la președintele rus Vladimir Putin. "Am fost, probabil, prea ezitanți în a stabili limitele acțiunilor noastre în fața cuiva care nu are nicio reținere și care este agresorul", a continuat el.

"Obiectivul meu strategic este clar: Rusia nu poate câștiga în Ucraina. Dacă Rusia ar câștiga în Ucraina, securitatea Europei ar fi în pericol. Ce credibilitate ar mai avea europenii care au cheltuit miliarde pentru a-și apăra continentul dacă nu își oferă mijloacele necesare pentru a opri Rusia?", a subliniat Macron. "Prin urmare, nu trebuie să excludem nimic", a insistat el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel