Trump spune că lideri mondiali îi solicită ajutorul în legătură cu Erdogan

Eduard Pascu / 17 aug 2020 / 22:13

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat luni că lideri mondiali i-au cerut ajutorul său în legătură cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, asta deoarece liderul turc nu îl ascultă decât pe președintele american. Președintele american a spus că sprijinul i-a fost solicitat pe fondul tensiunilor crescute în Marea Mediterană.

"Șefii unor state m-au sunat săptămâna trecută și m-au întrebat: ai putea să-l suni pe Erdogan?", a declarat Trump în cadrul unui interviu pentru Fox News, transmite Anadolu.

Trump a spus că i-a întrebat pe președinți de ce ar trebui să vorbească el cu președintele turc. „Ești singurul pe care îl va asculta. Nu ne ascultă. Ești singurul”, i-ar fi spus președintelui american, anumiți omologi.

"Nu-mi place să spun asta public, dar se întâmplă să fie adevărat. Mă înțeleg cu el (n.r. - Erdogan) și mă ascultă."

Nu este clar la ce lider sau lideri s-a referit Trump în timpul interviului telefonic, însă apelul a venit pe fondul tensiunilor crescute din estul Mediteranei și în care sunt implicați mai mulți aliați ai SUA, inclusiv Turcia, Grecia, Franța și Egipt.

Casa Albă a declarat că Trump a vorbit duminică cu președintele francez, Emmanuel Macron și a spus că liderii „au fost de acord că Grecia și Turcia trebuie să se angajeze la dialog, care este singura cale de a rezolva diferendele lor”.

Tensiunile au crescut în regiune după controversatul pact maritim al Greciei cu Egiptul. Surse grecești din apărare au anunțat joi exerciții militare împreună cu Franța în estul Mediteranei. Exercițiul, include două avioane de luptă franceze Rafale care au ajuns pe insula Creta, după ce Franța a anunțat că va consolida prezența militară în regiune.

Citește și: Erdogan, declarație ambiguă și amenințătoare despre atacarea vasului turc de explorare. Turcia acuză Franța de atitudine 'huliganică'

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy