Trump,sancțiuni pentru autoritatea palestiniană. Prima măsură, luată

Ion Voicu |
Data publicării:

Preşedintele american, Donald Trump, a dispus suspendarea unui ajutor de 25 de milioane de dolari acordat spitalelor palestiniene din Ierusalimul de Est, o decizie considerată un 'şantaj politic' de palestinieni, relatează AFP.

 'Preşedintele a ordonat trecerea în revistă a ajutorului american pentru Autoritatea Palestiniană şi în Cisiordania şi Gaza, pentru a se asigura că aceste fonduri sunt cheltuite în acord cu interesele naţionale americane', a declarat sâmbătă seară un responsabil al Departamentului de Stat de la Washington.

'Consecinţă a acestei treceri în revistă, la solicitarea preşedintelui, vom redirecţiona aproape 25 de milioane de dolari iniţial prevăzute pentru reţeaua de spitale din Ierusalimul de Est. Aceste fonduri vor merge la proiecte prioritare în altă parte', a adăugat el. Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) a denunţat un 'şantaj politic' mergând împotriva 'decenţei umane şi moralităţii'.

'Suspendând fonduri vitale pentru spitalele din Ierusalimul de Est, ca spitalul Augusta Victoria şi spitalul oftalmologic Sf. Ioan, guvernul american ameninţă să provoace instabilitate şi să dăuneze grav miilor de pacienţi palestinieni', a afirmat Hanan Ashrawi, o responsabilă a OEP. Serviciile premierului palestinian au denunţat o 'decizie ruşinoasă'.

Administraţia americană a anunţat deja că nu va mai finanţa Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), la o săptămână după ce a suspendat un ajutor de peste 200 milioane de dolari (170 de milioane de euro) pentru palestinieni.

Strategie pentru a-i forța pe palestinieni să negocieze

Preşedintele american, Donald Trump, a declarat că a luat aceste decizii pentru a-i forţa pe palestinieni să negocieze. 'Statele Unite le plătesc sume enorme. Eu spun: 'Veţi avea bani, dar nu vă vom plăti înainte de a încheia un acord. Dacă nu ajungem la un acord, nu vă dăm bani', a declarat el în faţa liderilor unor organizaţii evreieşti din Washington. 'Este lipsit de respect când oamenii nu vin la masa (negocierilor)', a remarcat Trump. Autoritatea Palestiniană a rupt toate contactele cu Washingtonul după recunoaşterea de către Donald Trump a Ierusalimului drept capitală a Israelului la începutul lunii decembrie, iar, în prezent, neagă orice rol de mediator în procesul de pace pentru SUA. Statutul Oraşului Sfânt este una dintre cele mai spinoase probleme ale conflictului israeliano-palestinian, palestinienii dorind ca Ierusalimul de Est să devină capitala statului lor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel