Trump dispune retragerea "majorităţii" trupelor americane din Somalia

Eduard Pascu |
Data publicării:

Preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite, Donald Trump, a ordonat retragerea "majorităţii" trupelor americane din Somalia "până la începutul anului 2021", adică înainte de încheierea mandatului său, a anunţat vineri Pentagonul, notează AFP.

"O partea a forţelor vor putea fi redesfăşurate în afara Africii de Est. Cu toate acestea, restul forţelor vor fi repoziţionate din Somalia spre ţările vecine cu scopul de a permite operaţiuni transfrontaliere ale Statelor Unite şi forţelor partenere, pentru menţinerea presiunii asupra organizaţiilor extremiste violente", a declarat Departamentul american Apărării într-un comunicat.

Circa 700 de soldaţi ai forţelor speciale americane pregătesc şi consiliază armata somaleză în această ţară din Cornul Africii împotriva jihadiştilor din Al-Shebab, afiliaţi organizaţiei Al-Qaeda.

"Statele Unite nu se retrag şi nici nu se dezangajează din Africa", a dat asigurări Pentagonul. "Vom continua să slăbim organizaţiile extremiste violente ce pot ameninţa teritoriul nostru", a adăugat documentul, subliniind că va fi "conservată capacitatea de a efectua operaţiuni antiteroriste ţintite în Somalia", transmite Agerpres.

De asemenea, Washingtonul s-a angajat să-şi continue activităţile de strângere a informaţiilor la faţa locului.

Aceste anunţuri răspund dorinţei exprimate de Donald Trump de a dezangaja US Army din principalele teatre de operaţiuni externe şi de "a pune capăt războaielor fără sfârşit" ale Americii, la unison cu o bună parte a opiniei publice.

După victoria democratului Joe Biden la prezidenţialele din noiembrie, liderul de la Casa Albă, care nu şi-a recunoscut înfrângerea, încearcă să accelereze retragerea din mai multe ţări, în special din Afganistan şi Irak, înainte de încheierea mandatului la 20 ianuarie. 

Citește și: Avioane ale US Air Force au bombardat obiective din Somalia

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel