Trump a măturat aproape tot în „Super Tuesday”, a pierdut într-un singur stat

Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour

Trump intră în următoarea fază a campaniei cu un avans insurmontabil de 893 de delegați, față de cei 66 a lui Nikki Haley.

Donald Trump a câștigat cel puțin 12 state federale care au votat în această Supermarți, ceea ce înseamnă că fostul președinte intră în următoarea fază a campaniei cu un avantaj insurmontabil de 893 de delegați, față de cei 66, pe care îi are singurul său candidat, Nikki Haley.

Reamintim că sunt necesari 1215 de delegați pentru a câștiga primarele republicane.

Potrivit unei analize preliminare a Associated Press, Trump a învins-o pe Haley în 148 din totalul de 155 de districte în care candidatul republican la președinție a fost ales aseară. Fostul ambasador a reușit să-și asigure un avantaj doar în câteva suburbii urbane din nordul Virginiei, care oricum i-a revenit lui Joe Biden în cursa prezidențială din 2020.

 

Singura excepție

 

Singura excepție a fost în Vermont, un stat federal care își alocă cei 17 delegați, unde Haley și-a asigurat un avans de mai puțin de cinci procente.

Marja cu care Trump a învins-o pe Haley în majoritatea celorlalte state federale a fost însă șocantă. Chiar și în statele „albastre”, el l-a „tăiat” cu cel puțin 20 la sută, în timp ce în fiefurile Partidului Republican, precum Alabama, diferența era mai mare de 70 la sută.

Deși Haley încă nu a suspendat oficial campania, rămânerea ei în cursă nu mai are nici un sens, motiv pentru care se așteaptă ca până la sfârșitul zilei de astăzi, sau cel târziu până la sfârșitul săptămânii, să recunoască înfrângerea.

Întrebarea care rămâne în aer și răspunsul la care este încă necunoscut și ar putea „condimenta” următoarea fază a campaniei prezidențiale este – îl va susține Haley pe Donald Trump după părăsirea cursei? 

Potrivit surselor CNN, ea încă nu a luat o decizie finală. Și anume, staff-ul ei este împărțit în cei care consideră că ar trebui să susțină cât mai curând un coleg de partid și să arate că este un jucător de echipă, în timp ce alți colegi consideră că ar trebui să-l critice în continuare dacă vrea să folosească acest moment pentru a construi propria ei mişcare.

 

Revanșa pentru 2020

 

”Politica nu a mai văzut așa ceva până acum”, a comentat fostul președinte despre rezultatele primite de la reședința sa din Mar-a-Lago, Florida.

La momentul scrierii acestui articol, rezultatele din statele din vestul SUA nu au fost încă publicate; California, Alaska și Utah.

Ceea ce devine tot mai clar este că suntem aproape de o revanșă în 2020.

Dacă alegerile prezidențiale din 2024 ar avea loc astăzi, Trump ar avea șanse mai mari să câștige, deoarece cele mai recente sondaje prevăd un avantaj de 2 până la 5% față de președintele Biden. Totuși, politica americană este interesantă tocmai pentru că sondajele la nivel național nu înseamnă mare lucru, din cauza sistemului de electori.

La urma urmei, nici un singur sondaj relevant din 2016 nu i-a oferit lui Trump un avantaj față de Hillary Clinton, așa că el a câștigat tocmai concentrându-se pe munca de teren și succesul în statele nehotărâte - swing states - și intenționează să facă acest lucru și de această dată.

Super marți la Democrați. Este de remarcat faptul că Super Marți a avut loc și printre democrați. Joe Biden are în prezent circa 1.289 de delegați. El și-a asigurat o victorie convingătoare chiar și în Minnesota, casa congresmanului Dean Phillips; aproape singura competiție din primare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel