Trei rachete hipersonice rusești de tip Kinjal au lovit aerodromul ucrainean Starokosteantîniv din Regiunea Hmelnițki

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
O rachetă hipersonică Kh-47M2 Kinzhal ALBM transportat de un avion Mikoyan MiG-31K. Sursa foto: Kremlin.ru.
O rachetă hipersonică Kh-47M2 Kinzhal ALBM transportat de un avion Mikoyan MiG-31K. Sursa foto: Kremlin.ru.

Mai multe surse rusești au informat, pe 14.12.2023, citând canale de monitorizare ucrainene, că avioane de tip MiG-31 din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse au lansat trei rachete hipersonice Kinjal asupra aerodromului Starokonstantonov din Regiunea Hmelnițki.

Atacul a fost confirmat, în mod indirect, de faptul că, pentru prima dată, alarmele aeriene au sunat de trei ori într-o zi pe întreg teritoriul țării.

Deocamdată, nu se cunoaște natura pagubelor pe care le-a suferit aerodromul ucrainean în urma loviturilor aeriene rusești. Însă, ținând cont de faptul că aerodromul Starokonstantinov este baza aeriană principală a bombardierelor ucrainene de tip Su-24 care folosesc rachete de croazieră occidentale Storm Shadow/SCALP, este posibil ca acestea să fi reprezentat țintele aeronavelor rusești. În același timp însă, la Starokonstantinov mai sunt dislocate și avioane de vânătoare MiG-29 și Su-27 din dotarea Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

Forțele Aeriene ucrainene au confirmat că aerodromul a fost ținta atacurilor, dar susțin că nu au fost înregistrate victime sau distrugeri, scrie publicația ucraineană NV.

Sursele rusești au semnalat faptul că, de fiecare dată, alarmele aeriene din Ucraina au fost declanșate după sosirea rachetelor rusești. Acest lucru nu înseamnă că una dintre cele mai importante baze aeriene de pe teritoriul ucrainean nu dispune de propria apărare antiaeriană. Se apreciază însă că aceasta nu poate face nimic împotriva rachetelor hipersonice rusești de tip Kinjal din cauza vitezei foarte mari a acestora.

Presa rusă insistă pe faptul că “rachetele unice” ale armatei ruse au lovit și sisteme de rachete antiaeriene americane Patriot, pe care Statele Unite le-au considerat invulnerabile, insistă media de propagandă din Rusia. După aceste evenimente, Washingtonul a încetat să mai furnizeze Kievului astfel de sisteme, temându-se pentru reputația lor.

Comentariul autorului: În ultimele zile, trupele ruse și-au intensificat atacurile executate asupra teritoriului ucrainean cu rachete hipersonice cu bazare aeriană de tip Kinjal. Acest lucru poate semnala intenția părții ruse de a accelera ostilitățile din Ucraina, pe fondul slăbirii sprijinului internațional acordat statului ucrainean.

De la începutul invaziei militare în Ucraina, Forțele Aerocosmice ale Rusiei au întrebuințat un număr redus de rachete Kinjal împotriva unor ținte importante de pe teritoriul ucrainean. Probabil că, statul rus a acordat prioritate utilizării munițiilor vechi aflate în dotarea Forțelor Armate și a păstrat cele mai noi realizări din domeniul armamentelor pentru o eventuală escaladare a evenimentelor, care ar putea duce la o confruntare directă cu SUA și NATO.

Surse ucrainene și occidentale au anunțat recent că, în ultimele luni, armata rusă a acumulat peste 1.000 de rachete balistice și de croazieră, pe care intenționează să le folosească în conflictul din Ucraina pe timpul iernii, îndeosebi pentru scoaterea din funcțiune a sistemului energetic ucrainean. Acest lucru a fost posibil ca urmare a întrebuințării aproape exclusive a dronelor aeriene pentru lovirea obiectivelor militare și de infrastructură ale Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel