Trei pescari filipinezi morți după ce o navă necunoscută le-a lovit vasul. Pe fondul tensiunilor cu China, președintele cere abținerea de la orice speculații

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Captură de pe contul Wechat al Gărzii de Coastă a Chinei via Global Times
Sursă foto: Captură de pe contul Wechat al Gărzii de Coastă a Chinei via Global Times

Trei pescari filipinezi au murit după ce vasul lor a fost izbit de o navă comercială neidentificată în apropierea insulei (cu apartenență contestată) Scarborough Shoal din Marea Chinei de Sud, potrivit Gărzii de Coastă a Filipinelor.

Lovirea navei de pescuit FFB Dearyn a avut loc luni dimineața la ora locală 4:20. În timp ce 11 pescari au reușit să se salveze folosind bărci mai mici, trei au fost uciși, inclusiv căpitanul navei, potrivit unui raport de incident revizuit de USNI News.

„Echipajul FFB Dearyn a spus că incidentul a avut loc în jurul orei locale 4:20 a.m., pe 2 octombrie 2023, în timp ce nava era ancorată pentru a pescui la 85 de mile marine nord-vest de [Bajo de Masinloc]”, se precizează într-o copie a raportului incidentului. 

”Nava s-a scufundat, ducând la moartea a trei membri ai echipajului, inclusiv a căpitanului. Cei 11 membri ai echipajului care au supraviețuit și-au folosit cele opt bărci de serviciu pentru a părăsi apele din apropiere și a transporta victimele decedate …”, se mai precizează în raport.

Președintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. a publicat fotografii cu pescarii morți într-o postare pe rețelele de socializare și a spus că incidentul este investigat de Garda de Coastă din Filipine. 

Marcos a cerut publicului „să se abțină de la speculații” și a dat asigurări că autorii acestui „incident maritim nefericit” vor fi trași la răspundere. Garda de Coastă din Filipine i-a sfătuit, de asemenea, pe armatori să depună un protest maritim.

 

Multitudine de incidente și conflicte între Filipine și China

 

Zona insulei Scarborough Shoal a fost locul mai multor conflicte între Filipine și China. Cel mai recent a avut loc luna trecută, când Filipine a doborât o barieră ridicată de China care bloca intrarea în interiorul arcului insular. China revendică Scarborough Shoal ca parte a liniei sale Nine-Dash, care cuprinde cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud.

Un incident similar a avut loc în 2019 la Reed Bank, în care barca de pescuit filipineză F/B Gem-Ver a fost scufundată după ce a fost lovită de nava chineză Yuemaobinyu 42212 în Zona Economică Exclusivă a Filipinelor. Spre deosebire de incidentul de luni, toți pescarii lui Gem-Ver au supraviețuit și au fost recuperați de nave vietnameze, potrivit USNI (United States Naval Institute - asociație militară privată non-profit din SUA).

Între timp, Filipine și SUA au început luni cea de-a 7-a iterație a Exercițiului SamaSama la Manila. Exercițiile din acest an sunt programate să fie cele mai mari până în prezent, implicând participanți din mai multe națiuni și activități în largul Luzonului. Contingentul american pentru exercițiu include distrugătorul USS Dewey (DDG-105), navele de sprijin USNS Wally Schirra (T-AKE 8) și USNS Yukon (T-AO 202), precum și un avion de patrulare maritimă P-8A Poseidon.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel