Tratatul INF. Mattis, mesaj pentru aliaţii NATO

Sebastian Florea |
Data publicării:

James Mattis încearcă să-i liniştească pe aliaţii europeni îngrijoraţi în legătură cu Tratatul INF.

Ministrul american al apărării, James Mattis, a afirmat că SUA poartă consultări cu aliaţii lor europeni privind tratatul de control al armelor, în timp ce ţări membre ale NATO fac apel la Washington să încerce mai degrabă să determine Rusia să se conformeze tratatului, decât să se retragă din el, relatează duminică Reuters.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat pe 20 octombrie că Washingtonul intenţionează să se retragă din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat în 1987 de fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi de fostul preşedinte american Ronald Reagan. Washingtonul a invocat drept motiv pentru retragerea din Tratatul INF o presupusă încălcare a documentului de către Rusia, acuzaţie respinsă de către Moscova. Rusia acuză în schimb SUA de ruperea tratatului.

Întâlnire la Bruxelles

''Purtăm consultări cu omologii noştri europeni, am vorbit despre aceasta cu o zi înainte cu ministrul german al apărării, şi aşa cum am spus, consultările continuă'', a declarat Mattis reporterilor care călătoreau împreună cu el la Praga. Mattis se va întâlni cu omologul său ceh şi cu premierul Andrej Babis în cursul scurtei sale vizite la Praga. Potrivit oficialului american, miniştrii ţărilor din NATO se vor întâlni la Bruxelles în decembrie şi acel moment va fi un fel de ''punct culminant''.

Membri europeni ai NATO au făcut apel joi la SUA să încerce mai degrabă să determine Rusia să se conformeze tratatului, decât să se retragă din el, pentru a se evita o scindare în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, pe care Moscova ar putea s-o exploateze, potrivit unor diplomaţi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel