Tratat Iran-SUA, abrogare. Teheran: "Washingtonul este un regim de tâlhari"

Mihai Ciobanu |
Data publicării:
Acord nuclear Iran
Acord nuclear Iran

Iran a afirmat miercuri că Statele Unite sunt "un regim de tâlhari", după ce Washingtonul a anunţat că pune capăt 'tratatului de prietenie' din 1955 dintre cele două ţări, ca urmare a unei decizii a Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), relatează AFP. 

"Astăzi (miercuri), SUA s-au retras din tratatul americano-iranian după ce CIJ le-a ordonat să înceteze încălcarea acestui tratat, pedepsind poporul iranian. Regim de tâlhari", a scris pe Twitter şeful diplomaţiei de la Teheran, Mohammad Javad Zarif. CIJ a ordonat miercuri Statelor Unite să suspende sancţiunile împotriva Iranului vizând importurile de bunuri "în scopuri umanitare". Judecătorii celei mai înalte instanţe a Naţiunilor Unite au decis că sancţiunile vizând anumite bunuri constituie o încălcare a "tratatului de prietenie" din 1955 ce avea ca scop încurajarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări care, totuşi, nu mai întreţin relaţii diplomatice din 1980. 

Mike Pompeo a apreciat că decizia CIJ reprezintă o 'înfrângere pentru Iran'

Comentând decizia CIJ, şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a apreciat că decizia CIJ reprezintă o 'înfrângere pentru Iran', deoarece, a dat el asigurări, Statele Unite iau deja măsuri pentru a nu afecta nevoile umanitare ale iranienilor. Decizia instanţei de la Haga 'a respins în mod corect toate solicitările neîntemeiate ale Iranului' de a suspenda în general sancţiunile americane, a adăugat el. În plus, ministrul american a anunţat că SUA pun capăt 'tratatului de prietenie' din 1955 cu Iranul. "Aceasta este o decizie care, sincer, ar fi trebuit luată în urmă cu 39 de ani', în timpul revoluţiei islamice din 1979 care a dus la ruperea relaţiilor dintre cele două ţări, a apreciat Mike Pompeo.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel