Toate avioane F-16 ale României, disponibile pentru misiuni de luptă. Comandantul Escadrilei 53 Vânătoare speră că achizițiile vor continua

Tudor Curtifan |
Data publicării:
F-16, România. Sursă: MApN
F-16, România. Sursă: MApN

Astăzi a avut loc ceremonia de introducere a aeronavelor F-16 Fighting Falcon în serviciul de luptă permanent, la Baza 86 Aeriană ''Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă'' Borcea, din judeţul Călăraşi.

În cadrul ceremoniei, pilotul Cătălin Micloş, comandantul Escadrilei 53 Vânătoare, a precizat că toate cele 12 avioane F-16 pot executa misiuni de luptă. El şi-a exprimat speranţa că vor fi achiziţionate şi alte aparate de acest tip.

"Nu sunt suficiente 12 avioane, avem speranţe că această escadrilă va fi întregită cu încă cinci şi sper ca în viitorul foarte apropiat să vedem concretizate nevoile de cele 36 de aeronave F-16. Toate cele 12 pot fi folosite în misiuni de luptă, (...) programele de mentenanţă şi de disponibilizare în cadrul Forţelor Aeriene şi în cadrul unei escadrile au anumite rigori, se fac după o anumită planificare şi aeronavele escadrilei pot fi în măsură să execute misiuni de luptă.

Construirea unui centru de mentenanţă este o idee bună din punctul meu de vedere, având în vedere că putem implica şi industria naţională de apărare în acest efort", a arătat Cătălin Micloş.

Generalul Cătălin Băhneanu, comandantul Bazei 86 Aeriene, a menţionat că F-16 este o capabilitate nouă, multirol, mult mai bună faţă de avioanele pe care le avea România şi a afirmat că certificarea NATO ar putea veni în următoarele câteva luni.

"Odată ce avem această capabilitate, F-16, această platformă multirol, serviciul de luptă permanent poliţie aeriană este ceva normal. Iniţial, sub comandă naţională şi, ulterior, după evaluare şi certificare din partea structurilor de comandă ale NATO, şi sub comandă NATO. Certificarea NATO ar putea veni în următoarele câteva luni, cu siguranţă se va întâmpla acest lucru", a spus Băhneanu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel