Tiraspolul ameninţă cu procese de judecată împotriva Republicii Moldova pentru „actele teroriste” din 1992

S.I. Catalin |
Data publicării:

Liderul separatist, Vadim Krasnoselski, a declarat în cadrul unei întâlniri cu pretinșii diplomați transnistreni, că Tiraspolul va porni procese de judecată împotriva Republicii Moldova pentru, ceea ce numește acesta, agresiunea Chișinăului față de Transnistria. Liderul separatist a calificat structurile de forță ale Republicii Moldova care au luptat pentru integritatea teritorială în 1992, drept organizații teroriste, potrivit portalului Deschide.md.

Krasnoselski nu a specificat în care instanță se va adresa pentru a porni procese împotriva Republicii Moldova.

Vadim Krasnoselski a declarat că asemena procese de judecată vor fi, dar întâi de toate, ar trebui pregătit contextul informațional în ceea ce privește evenimentele de acum 27 de ani, astfel încât „ca să oferim tuturor colegilor noștri (participanții la procesul de negocieri) șansa de a-și reaminti acele evenimente”. Liderul separatist a spus că acțiunile Chișinăului se încadrează la categoria crime de război și crime împotriva umanității față de care nu se aplică termenele de prescripție.

„Trebuie să-i separăm pe cei care au fost trimiși în calitate de carne de tun de grupul Ilașcu, de polițiștii care au împușcat în oameni neînarmați la Dubăsari pe 2 aprilie 1992”, a declarat pretinsul lider de la Tiraspol. Potrivit lui Krasnoselski, toate aceste acțiuni trebuie să fie evaluate din punct de vedere legal.   

Liderul separatist a vorbit în mod special despre grupul „Bujor”.

„Cei care l-au împușcat pe Nikolai Ostapenko (un funcționar separatist ucis de grupul Ilașcu - n.r.), au primit distincții de stat în Moldova. Ei au fost aleși în absență în Parlamentele Moldovei și României. A avut loc evaluarea „faptelor vitejești” ale grupurilor teroriste. Aici avem opinii diferite. Avem eroi diferiți. La ei sunt cei care au săvârșit crime. La noi, jertfele lor”, a menționat Vadim Krasnoselski.  

Acesta a mai amintit de faptul că în cadrul întâlnirii cu Igor Dodon l-a rugat pe președintele R.M. să facă o evaluare a acțiunilor autorităților moldovenești din anul 1992. Dodon nu a oferit deocamdată o asemenea evaluare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel