UPDATE - Discursul lui Putin, amânat. SUA atenționează că Rusia ar putea decreta mobilizarea generală

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ruși în timpul invadării Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Militari ruși în timpul invadării Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Proiectul de lege privind modificarea Codului Penal prin introducerea conceptelor de „ mobilizare” și „lege marțială” a fost listat ca fiind deja semnat și publicat, deși Duma de Stat a Federației Ruse l-a adoptat doar în a doua și a treia lectură. În Rusia, un proiect de lege trebuie să treacă de obicei prin trei lecturi în Duma de Stat, scrie Insider.

UPDATE - Mult așteptatul discurs al președintelui Vladimir Putin, care ar fi trebuit să aibă loc în această seară, a fost amânat pentru a doua zi (21.09.2022)

----

 

Proiectul de lege privind „ mobilizarea” a fost adoptat de Duma de Stat în a doua și a treia lectură, în procedură accelerată, pe 20 septembrie. 

Duma de Stat a Federației Ruse introduce în Codul Penal conceptele de „ mobilizare”, „lege marțială”, „conflict armat” . De asemenea, dezertarea, neprezentarea la datorie și predarea voluntară vor fi pedepsite penal în Rusia.

Generalul-maior Vadym Skibitsky, înalt oficial al Direcției principale de informații a Ministerului Apărării (GUR) arată cu nu este exclusă varianta ca propaganda rusă să pregătească cetățenii ruși să se mobilizeze pentru război cu Ucraina.

Potrivit reprezentantului GUR, anunțul mobilizării generale va fi o lovitură semnificativă pentru regimul Putin, deoarece va însemna recunoașterea faptului că așa-numita „operațiune specială” nu a dat rezultate și că o se duce un adevărat război.

„Tinerii de 20-30 de ani vor merge la luptă. Din această cauză, anunțul mobilizării generale va fi un indicator care va arăta cât de pregătit este poporul rus pentru continuarea acestui război sângeros”, spune Skibitsky.

„O astfel de retorică a informațiilor de mobilizare a crescut foarte mult în Federația Rusă. Zyuganov și alte personalități politice ruse spun că da, într-adevăr, există un război și că armata rusă nu poate face față, aceasta este necesar să se declare război și mobilizare. În același timp, ei spun că vom face război nu doar cu Ucraina, ci cu NATO și SUA, pentru că ei luptă de partea Ucrainei...

Este posibil să existe sprijin pentru mobilizarea generală în Rusia. Repet, Ziuganov și deputații Dumei Ruse au început să vorbească din ce în ce mai mult despre războiul cu Occidentul, despre necesitatea mobilizării. „Opinia publică” se va forma și va fi mult mai ușor să o faci decât în ​​stadiul actual”, a mai declarat Skibitsky.

 

 

Putin, discurs probabil pe tema mobilizării și a referendumurilor

 

 

Jake Sullivan, consilierul președintelui SUA pe teme de securitate națională, a declarat că puternica ofensivă a ucrainenilor în zona Harkov l-a determinat pe Vladimir Putin să se îndrepte înspre două măsuri: referendumuri-simulacru în 4 regiuni ale Ucrainei și mobilizare.

”Putin este pe cale să adopte două măsuri: prima, așa cum avertizat de luni de zile, Rusia se pare că va organiza referendumuri în mai multe regiuni de pe teritoriul ucrainean, violând suveranitatea Ucrainei. Rusia grăbește organizarea acestor referendumuri ca răspuns la câștigurile ucrainene, obținute pe câmpul de luptă. Știm că referendumurile vor fi manipulate și vor fi folosite pentru anexarea, acum sau în viitor, a acestor teritorii.

În al doilea rând, avem informații că președintele Putin ar putea să decreteze măsuri noi privind mobilizarea (...) forțând mai mulți ruși să lupte în Ucraina. Asta arată că Rusia se chinuie în Ucraina. (Putin n.r.) are nevoie de mai mulți oameni în Ucraina”, a mai spus Sullivan

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea să rostească astăzi un discurs pe tema referendumurilor privind aderarea la Federaţia Rusă a republicilor populare Doneţk şi Lugansk, precum şi a regiunilor Herson şi Zaporojie, transmite RBC, citând surse proprii apropiate administraţiei prezidenţiale ruse.

Potrivit surselor citate, mesajul ar putea fi rostit până la finalul zilei de marţi, 20 septembrie.

Momentan nu există o confirmare oficială a pregătirii discursului, scrie Rador.

Anterior, s-a anunţat că republica populară Doneţk va organiza un referendum privind intrarea regiunii în componenţa Rusiei în perioada 23-27 septembrie. Perioade similare pentru organizarea unui referendum pe problema aderării la Federaţia Rusă au fost alese şi de republica populară Lugansk şi regiunea Herson. În regiunea Zaporojie, reprezentanţii acesteia au declarat că referendumul ar putea avea loc "în următoarele zile". 

Șeful Biroului Președintelui Ucrainei, Andriy Yermak, a calificat șantajul Rusiei cu privire la desfășurarea de referendumuri în teritoriile ocupate temporar drept teamă de înfrângere. 

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a subliniat că pseudo-referendumurile, pe care Rusia încearcă să le organizeze în teritoriile capturate, nu vor schimba nimic .

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel