Dosarul ”Tîmofi Shadura”. Se profilează un caz-școală în care combatanții F. Ruse sunt acuzați de crime de război după ce au împușcat un militar ucrainean

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tîmofi Shadura
Tîmofi Shadura

Armata ucraineană a afirmat marţi că l-a identificat pe soldatul care, luat prizonier, pare să fi fost ucis de rafale de gloanţe după ce a strigat "Glorie Ucrainei!", potrivit unei înregistrări video propagate rapid pe internet în ultimele 24 de ore.

Potrivit informațiilor preliminare, este vorba de militarul Tîmofi Șadura, care a fost împușcat de ocupanții ruși pentru că a strigat „Glorie Ucrainei!”. Șadura făcea parte din Brigada 30 mecanizată, potrivit comunicatului postat de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Șadura, născut în 1982 și mobilizat în decembrie 2022, a fost luat prizonier pe 3 februarie, după ostilitățile din zona orașului Bakhmut

În prezent, trupul soldatului ucrainean se află pe teritoriul ocupat temporar de ocupanţii ruşi, notează Unian.

Brigada subliniază că confirmarea finală a identității va fi stabilită după restituirea cadavrului și examinările aferente.

Kievul a deschis o anchetă penală cu privire la ceea ce a calificat drept 'împuşcare brutală şi cinică a unei persoane neînarmate' de către soldaţi ruşi, aşa cum apare într-o înregistrare video, care s-a răspândit cu repeziciune luni pe reţelele de socializare şi a stârnit un val de indignare publică în Ucraina.

Înregistrarea video de 12 secunde, care a strâns rapid share-uri pe Twitter, arată un bărbat aparent neînarmat în uniformă ucraineană, cu însemnele steagului ucrainean pe braţ, stând într-o groapă, în picioare, şi fumând o ţigară.

Bărbatul exclamă 'Slava Ukraini!' ('Glorie Ucrainei') cu o privire calmă, după aceea fiind ciuruit de gloanţele trase de un singur trăgător sau de mai mulţi, care nu se văd în imagine. El se prăbuşeşte la pământ, în timp ce gloanţele par să-i lovească corpul. Se aude o voce, care spune: 'Mori, javră!' în limba rusă.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, i-a cerut procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, să investigheze presupusa execuţie a militarului ucrainean neînarmat de către soldaţi ruşi.

Președintele Volodimir Zelenski  a reacționat  la videoclipul cu împușcătura de către ocupanții unui soldat ucrainean care a spus „Glorie Ucrainei”. „Astăzi a fost un videoclip cu modul în care ocupanții au ucis cu brutalitate un soldat care le-a spus cu curaj în față: „Glorie Ucrainei!”. Vreau ca toți împreună, în unitate, să răspundem la cuvintele lui: „Glorie Ucrainei!”. Eroul! Slavă eroilor! Slavă Ucrainei!". Și îi vom găsi pe ucigași."

Notă: Ulterior, presa ucraineană, citând surse militare, a scris că soldatul care a fost împuşcat de invadatorii ruşi după ce a strigat sloganul "Slavă Ucrainei" s-a dovedit a fi Alexandr Maţievski, un bărbat originar din Chişinău, cu dublă cetăţenie, moldo-ucraineană, care s-a mutat în 2008 împreună cu familia în Ucraina.

Maţievski era lunetist în Batalionul 163 al Brigăzii a 119-a din cadrul Forţele de apărare teritorială din regiunea Cernihiv și a fost ucis la 30 decembrie 2022. Înregistrarea cu executarea sa a apărut abia în primele zile ale lunii martie pe reţelele de social media, provocând o vie emoţie în Ucraina şi în afara ţării.

Citește mai mult pe acest subiect: Republica Moldova condamnă executarea soldatului ucrainean Mațievschii, care e și cetățean moldovean

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel