Termocentrala ucraineană Trypilska a fost lovită cu noua rachetă de croazieră rusească Kh-69, “mai periculoasă decât racheta hipersonică Kinjal”

Ionel Copcea |
Data publicării:

Experții publicației ucrainene Defense Express au ajuns la concluzia că lovitura din 11 aprilie asupra termocentralei Trypilska, prin care a fost distrusă complet una dintre cele mai puternice centrale electrice din Regiunea Kiev, a fost efectuată cu cea mai nouă rachetă de croazieră rusească de tip Kh-69.

Potrivit publicației, care citează surse proprii, faptul că racheta de croazieră Kh-59 a distrus termocentrala Trypilska este dovedit de fragmentele rachetei găsite la fața locului, precum și de precizia cu care a lovit ținta. Experții notează că nu este prima utilizare a acestui tip de rachetă împotriva țintelor din Ucraina, dar până acum Kh-69 nu a mai fost folosită în masă.

Noua rachetă de croazieră multifuncțională de tip Kh-69, cu bazare aeriană, deși este subsonică, pare mult mai periculoasă decât racheta hipersonică rusească Kinjal, din cauză că este destinată aeronavelor tactice, precum Su-34 și Su-35, iar zborul acestora practic nu este urmărit.

Dacă în cazul avioanelor MiG-31K, purtătoare de rachete hipersonice Kinjal, sau al bombardierelor strategice Tu-95MS este declanșată o alertă aeriană la decolare, nimeni nu reacționează în cazul decolării aeronavelor Su-34 și Su-35 și nici la lansarea rachetelor Kh-69.

Noua rachetă de croazieră Kh-69 reprezintă o versiune modernizată a rachetei Kh-59. Raza de acțiune a acesteia este de aproximativ 400 de kilometri, ceea ce face ca țintele de pe întreg teritoriul Ucrainei să fie vulnerabile. Ținând cont și de absența mijloacelor de apărare antiaeriană și altitudinea de zbor ultrajoasă de 20 de metri, racheta este aproape indestructibilă. Aceasta poartă un focos cu o greutate de 310 kilograme.

După cum au informat jurnaliștii de la Defense Express, întrebuințarea rachetei Kh-69 pentru lovirea termocentralei Trypilska deschide noi oportunități pentru Forțele Armate ale Federației Ruse. Astfel, oficialii de la Kiev ar trebui să se aștepte la lovituri mai precise asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Comentariul autorului: Scoaterea din funcțiune a termocentralei Trypilska va avea consecințe grave pentru sectorul energetic ucrainean. Aceasta este cea mai importantă facilitate de generare a energiei electrice din Regiunea Kiev. În total, pe teritoriul regiunii se află centrale electrice cu o capacitate totală de 3.600 MW, din care capacitatea instalată a termocentralei Trypilska este de aproximativ 57%. Aceasta reprezintă cel mai mare furnizor de energie electrică nu numai pentru Kiev, ci și pentru Regiunile Cerkasî și Jîtomîr.

Trupele ruse au început să lovească infrastructura energetică a Ucrainei pe 22.03.2024. Atacurile asupra  termocentralelor și hidrocentralelor de pe teritoriul ucrainean sunt considerate de partea rusă o măsură de răspuns la loviturile executate de Forțele Armate ale Ucrainei asupra rafinăriilor rusești.

În cadrul unei întâlniri cu omologul său din Republica Belarus, Alexander Lukașenko, președintele rus, Vladimir Putin, a precizat, pe 11 aprilie, că, pe timpul iernii, Rusia nu a lovit facilitățile de generare a energiei electrice de pe teritoriul Ucrainei din motive umanitare. Însă, acum, partea rusă este nevoită să răspundă la acțiuni similare întreprinse de armata ucraineană.

În ceea ce privește noile rachete de croazieră Kh-69 trebuie menționat faptul că întrebuințarea lor în conflictul din Ucraina poate fi considerată o testare în condiții de luptă reale. Din datele publice aflate la dispoziție se pare că termocentrala Trypilska a fost lovită cu trei rachete de acest tip. Pentru prima dată, s-a informat despre utilizarea unei rachete de croazieră Kh-69 în Ucraina pe 14.02.2024.

În mod oficial, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au în dotare rachete de acest tip începând din anul 2023.  

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel