Tensiuni în Golf. Iranul propune un ”pact de neagresiune”

Darius Muresan |
Data publicării:

Şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, a propus duminică, în timpul unei vizite la Bagdad, un "pact de neagresiune" între Iran şi vecinii săi din Golf, adăugând că Teheranul ar dori să construiască relaţii echilibrate cu toate ţările din această regiune a globului

"Iranul a prezentat mai multe propuneri de dialog şi cooperare cu ţările din regiune, între care un pact de neagresiune cu ţările vecine din Golful Persic. Aceasta propunere este încă în discuţie", a declarat Zarif duminică într-o conferinţă de presă comună cu omologul său irakian, Mohamed Ali al Hakim.

Zarif a spus că Teheranul nu a primit răspuns la această propunere, despre care nu a oferit detalii, dar a insistat că Iranul "doreşte" să menţină relaţii "bune şi echilibrate" cu ţările arabe din Golf, aliate apropiate ale SUA.

Ministrul de externe iranian a criticat sancţiunile economice impuse de Washington ţării sale, afirmând că acestea "încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate" al ONU şi au ca scop să "oblige" ţările europene să renunţe la acordul nuclear, din care Donald Trump a retras SUA cu un an în urmă.

El a mai spus că ţara sa nu şi-a încălcat angajamentele asumate în cadrul acordului din 2015 cu privire la programul său nuclear, spre deosebire de SUA.

 

Iranul, împotriva unui război militar sau economic

 

În plină escaladare a tensiunilor cu Washingtonul, pe fondul consolidării prezenţei militare americane în regiune, Zarif a subliniat că Republica Islamică se va apăra împotriva oricărui "efort de război" îndreptat împotriva ei, fie el economic sau militar.

La rândul său, Al Hakim a exprimat sprijinul Irakului pentru Teheran în faţa sancţiunilor impuse de SUA. "Spunem în mod clar şi expres că suntem împotriva măsurilor unilaterale ale Statelor Unite şi nu le acceptăm", a reiterat ministrul de externe irakian, citat de EFE.

Potrivit acestuia, Irakul este dispus să-şi asume rolul de mediator între Washington şi Teheran în cazul în care cele două părţi îi vor cere acest lucru. "Vom fi un intermediar între cele două părţi în cazul în care o astfel de solicitare va fi făcută Irakului", a declarat ministrul irakian.

Premierul irakian Adel Abdelmahdi anunţase marţi că va trimite o delegaţie în SUA şi una în Iran într-o tentativă de a media între cele două părţi pe fondul escaladării tensiunilor în Golf.

Şeful diplomaţiei iraniene a sosit sâmbătă într-o vizită oficială la Bagdad, unde a fost primit de preşedintele Barham Saleh şi de premier.

Vinerea trecută, preşedintele american anunţase posibila desfăşurare a aproape 1.500 de militari americani suplimentar în Orientul Mijlociu, măsură prin care SUA încearcă să "protejeze" restul trupelor proprii în regiune, o iniţiativă care riscă să agraveze tensiunile cu Iranul.

Tensiunile între SUA şi Iran s-au acutizat în aprilie, când Washingtonul a anunţat că pune capăt exceptărilor pentru achiziţionarea de petrol iranian şi a trimis mai multe nave de război în Golf.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel