Tensiuni în Georgia după ce Justiţia a decis arestarea liderului celui mai mare partid de opoziţie

Eduard Pascu |
Data publicării:
Nika Melia, liderul partidului Miscarii Nationale Unite din Georgia  Sursa foto: Twitter
Nika Melia, liderul partidului Miscarii Nationale Unite din Georgia Sursa foto: Twitter

Un tribunal din Georgia a decis miercuri să-l plaseze în detenţie provizorie pe liderul opoziţiei Nika Melia sub acuzaţia de organizare a "violenţelor în masă" din 2019, dar susţinătorii săi denunţă caracterul politic al acestei decizii, transmite AFP.

Arestarea liderului partidului Mişcării Naţionale Unite (UNM), fondat de fostul preşedinte aflat în exil Mihail Saakashvili, riscă să înrăutăţească criza politică care zguduie Georgia de la alegerile legislative din octombrie, care ar fi fost afectate de fraude, conform acuzaţiilor opoziţiei, transmite Agerpres.

Nika Melia se afla miercuri seară la sediul partidului din capitala Tbilisi, unde liderii aproape tuturor formaţiunilor politice de opoziţie s-au întâlnit pentru a-şi manifesta susţinerea.

Susţinătorii lui Melia au avertizat că vor rezista oricăror încercări ale poliţiei de a-l aresta. Televiziunile independente au informat despre prezenţa forţelor anti-revolte în jurul sediului partidului de opoziţie.

Nika Melia este acuzată că a organizat "violenţe în masă" în timpul protestelor de amploare care au zguduit Georgia timp de aproape o săptămână în 2019. Marţi, parlamentul i-a ridicat imunitatea, deschizând astfel calea pentru plasarea sa în detenţie.

Melia, în vârstă de 41 de ani, riscă până la nouă ani de închisoare în cazul în care este găsit vinovat. El respinge toate acuzaţiile, considerându-le motivate politic.

Procuratura a cerut arestarea sa săptămâna trecută după ce, lăsat în libertate pe cauţiune în 2019, acesta a refuzat să plătească o cauţiune suplimentară. Tot dosarul meu "este o absurditate juridică; a plăti o cauţiune de două ori este o prostie", a declarat Melia pentru AFP, denunţând "represiuni ce vizează opoziţia".

Într-un comunicat dinaintea audierii de miercuri, emisarul UE în Georgia s-a referit la o "traiectorie periculoasă" pentru democraţia din această ţară.

Partidele de opoziţie au denunţat ca fiind trucate alegerile legislative din 31 octombrie, câştigate la limită de partidul Visul Georgian fondat de fostul prim-ministru Bidzina Ivanishvili, cel mai bogat om din ţară. "Nu o îl predăm pe Melia. Dacă poliţia ne va lovi, vom lupta fizic şi vom riposta", a declarat reporterilor Gigi Ugulava din conducerea Partidului Mişcarea pentru Libertate - Georgia Europeană.

Într-un comunicat, filiala georgiană a Transparency International a avertizat că "persecuţiile selective ale liderului celui mai mare partid de opoziţie ar putea afecta grav democraţia din ţară".

Popularitatea partidului Visul Georgian, la putere din 2012, este în scădere pe fondul stagnării economice şi acuzaţiilor de subminare a principiilor democratice. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel