Tensiuni în Balcani: Casa Albă nu crede că sârbii din Republica Srpska din Bosnia își vor declara independența în cazul în care Trump câștigă alegerile

Cătălin Costea |
Data publicării:
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour

Gabriel Escobar, adjunct al secretarului adjunct al SUA care supraveghează politica față de țările din Balcanii de Vest, a declarat că nu există loc de teamă cu privire la posibilitatea ca Republica Srpska, entitate cu majoritate sârbă a Bosniei, să-și declare independența în cazul în care Donald Trump câștigă alegerile prezidențiale din SUA, așa cum a anunțat președintele entității Milorad Dodik.

„Comunitatea internațională este dedicată independenței, integrității teritoriale și caracterului multietnic al Bosniei și Herțegovinei. Avem forțe de menținere a păcii în Bosnia și Herțegovina. Avem un înalt reprezentant cu puteri enorme. Iar NATO a spus în mod repetat că nu va permite un vid de securitate în Bosnia și Herțegovina”, a declarat Escobar, vorbind la Radio Europa Liberă.

Acesta a numit declarațiile lui Dodik „dăunătoare” și și-a exprimat îndoielile că entitatea pe care o conduce ar fi capabilă să se confrunte cu NATO.

„Declarațiile lui Dodik sunt dăunătoare, dar nu cred că entitatea sărăcită de 750.000 de oameni, a cărei datorie crește constant, are capacitatea de a face față NATO sau de a-și declara independența”, a declarat Escobar, concluzionând că Bosnia beneficiază de garanția de securitate a NATO.

Dodik a reacționat rapid la observații și a subliniat că Republica Srpska „are putere” și este capabilă să funcționeze „în condițiile unor presiuni insidioase grave exercitate de adjunctul secretarului de stat al SUA Gabriel Escobar și a structurii sale din Bosnia și Herțegovina condusă de ambasadorul SUA din Bosnia și Herțegovina Michael Murphy, care în fiecare zi amenință cu ce rău le-ar face Republicii Srpska și poporului sârb”.

Acesta a subliniat că intervențiile lui Escobar „nu sunt întâmplătoare” și vin în zilele în care Bosnia și Herțegovina trebuie să obțină statutul de negociator cu Uniunea Europeană.

„Este foarte semnificativ faptul că America încearcă să complice situația politică din Bosnia și Herțegovina cu activitățile sale insidioase din ultimele zile. Ei nu fac nimic – ne sancționează, amenință băncile să nu coopereze cu Guvernul, cu autoritățile Republicii Srpska, îl acuză pe Dodik, mă târăsc prin rapoarte, sunt deranjați de legăturile noastre cu președintele Rusiei Vladimir Putin pentru că primim statutul de negocieri cu UE. Când vorbesc despre altceva, mint”, a declarat Dodik.

De asemenea, acesta l-a acuzat pe Escobar că „minte” cu privire la NATO.

„NATO nu este reprezentată de Escobar, ci de Jens Stoltenberg”, a remarcat Dodik și a întrebat de ce americanii susțin Kosovo să devină stat, dar stau să se gândească dacă Republica Srpska poate să devină unul.

„Republika Srpska are salarii mai bune, economie mai sigură, exporturi mai bune, mai puține datorii, are totul mai bun decât monstrul lor pe care încearcă să-l transforme într-un stat”, a conchis Dodik.
precizând toată lumea din Republica Srpska își dorește ca Trump să câștige alegerile. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel