Tensiuni în Armenia: Armata cere demisia guvernului, în timp ce premierul acuză o tentativă de lovitură de stat

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Armenia (Facebook)
Sursă foto: Ministerul Apărării din Armenia (Facebook)

În această dimineață, Statul Major General (SMG) al Forțelor Armate ale Armeniei a cerut demisia premierului Nikol Pașinian și a guvernului, datorită demiterii prim-locțiitorului șefului SMG, Tiran Khachatrian.

”Statul Major General al Forțelor Armate își exprimă protestul hotărât cu privire la demiterea - din motive mioape și nejustificate - a prim-locțiitorului șefului SMG, care a fost efectuată fără a se ține cont de interesele statului Republicii Armenia, decizie bazată exclusiv pe sentimente și ambiții personale. În condițiile dificile în care se află țara, o astfel de decizie este un pas antistatal și iresponsabil. Primul ministru al Republicii Armenia și guvernul nu mai pot lua decizii adecvate în această situație critică și crucială pentru poporul armean.

[…] Datorită situației actuale, Forțele Armate cer demisia primului-ministru al Republicii Armenia și a Guvernului, în același timp avertizând să se abțină de la utilizarea forței împotriva persoanelor ai căror copii au murit apărând patria și Artsakh (Nagorno-Karabakh). Armata a fost întotdeauna cu poporul, iar poporul cu armata”, se precizează în comunicatul SMG preluat de News Armenia.

La scurt timp, premierul Pașinian a reacționat pe pagina sa de Facebook: ”Consider declarația Statului Major ca o încercare de lovitură militară. Îi invit pe toți susținătorii noștri în Piața Republicii chiar acum. Mă voi adresa publicului în direct în viitorul apropiat.”

Prim-locțiitorului șefului SMG, Tiran Khachatrian, a fost demis în noaptea de 24/25 februarie, de președintele Armeniei, Armen Sarkissian, la propunerea premierului. Khachatrian a primit titlul de erou național al Armeniei în timpul ostilităților din Nagorno-Karabakh, se precizează într-un articol al Russia Today.

Anterior, președintele armean Armen Sarkissian a avut o întrevedere cu  comandantul contingentului rus de menținere a păcii din Nagorno-Karabah, general locotenent Rustam Muradov, în cadrul căreia, potrivit surselor ruse, s-au discutat aspecte privind schimbul de prizonieri între Erevan și Baku și despre căutarea persoanelor dispărute.
Menționăm că ieri, 24 februarie, comentând acuzațiile fostului președinte al Armeniei, Serj Sargsian, privind utilizarea complexelor Iskander în timpul conflictului de anul trecut din Nagorno-Karabakh, premierul Pașinian a declarat că: “fostul președinte ar trebui să dea răspunsuri și nu să pună întrebări. De exemplu, ar trebui să spună de ce rachetele lansate cu complexele Iskander nu au explodat sau au explodat numai 10%?” Acesta a adăugat că sistemul rusesc Iskander poate fi considerat “o armă a anilor ’80”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel